SAD: Učesnica nereda tvrdi da se sastala s Tajnom službom

Džesika Votkins je jedna od devet članova grupe optužene za kovanje zavere protiv vlade i sprečavanje Kongresa da potvrdi pobedu Džoa Bajdena.

amerika, izbori55555

Tužilaštvo tvrdi da je Votkins nelegalno upala na Kapitol, dok odbrana poručuje da ona nije učestvovala u nasilju.

Votkins, inače učesnica rata u Avganistanu, izjavila je da nije kriva za kovanje zavere.

U optužnici je navedeno da je na Kapitol donela aparate za komunikaciju, kamuflažne šlemove, naočare za plivanje, pancire i da je sa drugim članovima grupe Čuvari zakletve nasilno upala u Kongres.

Njena odbrana, međutim, tvrdi da ona nije učestovala u nasilju, već je na Kapitolu bila kako bi “obezbedila govornike na protestu” i “kako bi bezbedno sprovela demonstrante od zgrade Kongresa do automobila”.

Takođe, tvrde da je imala VIP propusnicu za protest i da se sastala sa članovima Tajne službe.

Predstavnik Tajne službe izjavio je da su sarađivali sa partnerima iz vlade po pitanju bezbednosti 6. januara, kao i da je “lažna tvrdnja da su za to unajmlijvali bilo kog građanina”.

Tužilaštvo tvrdi da su članovi grupe Čuvari zakletve skovali zaveru već u novembru 2020. da upadnu u Kongres i da su planirali napad nalik vojnom.

Više od 200 ljudi je optuženo za učešće u neredima u kojima je stradalo pet osoba.

Džesika Votkins je u pritvoru od sredine januara i od suda traži da se brani sa slobode do početka suđenja, uz obrazloženenje da je “loše tretirana kao transrodna osoba”.

Izvor