Obeležen dan biblioteke u Vrbasu

Više od tri hiljade stanovnika opštine Vrbas redovni su članovi biblioteke “Danilo Kiš”. Nosioci čitalačke publike su najmlađi Vrbašani, budući da više od dve trećine članova čine deca osnovnoškolskog uzrasta. Za 59 rođendan vrbaške biblioteke, najvredniji ljubitelji knjige nagrađeni su omiljenim naslovima.

biblioteka, web

Na dan biblioteke u Vrbasu, treću godinu za redom, dodeljuje se i književna nagrada za najbolji prilog u časopisu “Trag”. Nagrada nosi ime Nebojše Devetaka, urednika časopisa i radnika biblioteke, čija je poetika obeležila pesničku scenu Vrbasa. Ovogodišnji dobitnik je Ivan Lalović, pesnik iz Beograda.

“Ja sam sa Nebojšom Devetakom mnogo puta razgovarao kada bismo se družili u Vrbasu. Sama nagrada je lepo sećanje na ovog pesnika koji je bio elementarni pesnik, veliki srpski pesnik, tako da mi je veoma drago što nosim nagradu sa njegovim imenom. Takođe, časopis “Trag” je već izborio svoju poziciju u srpskoj periodici i činjenica da sam baš za opus pesama koje su ovde objavljene dobio nagradu daje mi vetar u pesnička leđa,” rekao je ovogodišnji dobitnik, Ivan Lalović.

Predsednik žirija, profesor doktor Saša Radojičić, ističe da je bio izazov, ali i zadovoljstvo čitati i vrednovati dela više desetina autora.

“Mi smo imali dosta težak zadatak da pročitamo od 800 do 1000 stranica časopisa “Trag” koliko je na godišnjem nivou objavljeno. Pravo je zadovoljstvo između nekoliko dobrih pisaca birati onoga koji vam se čini najboljim, a Ivan Lalović to zaslužuje svojim modernim pesništvom, svojim jednostavnim iskazom u kojem se uvek pronalazi nešto iznenađujuće,” istakao je Radojčić.

“On je pesnik modernog, urbanog senzibiliteta, pesnik slobodnog stiha, asocijativnog, bogatog i razuđenog. Pesnik paradoksa, ” rekao je o Laloviću, pesnik Đorđo Sladoje.

Biblioteka u Vrbasu svake godine pripremi četiri broja časopisa “Trag” sa prozom, poezijom, esejima, književnim kritikima i prevodima preko stotinu autora . Sa više od 60 brojeva “Trag” je danas jedan od najistaknutijih časopisa srpske književne periodike, a biblioteka u Vrbasu ga u kontinuitetu izdaje od 2005. godine.

Izvor