U Somboru stambeno zbrinuto 13 izbegličkih porodica

Nakon dvadeset pet godina podstanarstva, od kada su zbog ratnog vihora devedestih poput mnogih porodica izbegle iz Hrvatske u Srbiju, Gordana Graora i Radmila Poštić konačno su dobile svoj krov nad glavom.

sombor,, stanovi

„Izbegla sam još 1995. godine sa Korduna, a suprug je pre tri godine preminuo i nije dočekao krov nad glavom. Ostali smo ja i dvoje dece, ćerka od 30 godina i sin od 25 godina. Šta da kažem, osim eto imaćemo krov nad glavom i biće lakše, jer neće biti kirije već samo otkup, ali znam da će deca biti zbrinuta i da će sve to biti njihovo jednog dana“, rekla je Gordana Garora.

„Kada smo izbegli bili smo kod rodbine, pa to i ne računam, ali do sada smo bili u tri stana podstanari, ali i ako nismo puno promenili stanova za nas ovaj današnji ugovor znači dosta, jer smo uz kiriju do sada plaćali sve ostale režije, bilo je teško“, izjavila je Radmila Poštić.

Tokom prošle godine trajno je stambeno zbrinuto 40 izbegličkih porodica iz Sombora. Za ovu godinu predviđeno je ukupno dvadeset stanova.

„Pratimo sve faze procesa i kristimo naše iskustvo i ekspertizu u službi Regionalnog programa za izbeglice, što ćemo nastaviti i ubuduće“, rekla je Frančeska Boneli, šefica predstavništva UNHCR u Srbiji.

„Ovaj projekat nam je značajan jer je to novi modalitet stambenog rešavanja. Do sada smo imali izgradnju stanova, kupovinu seoskih kuća, dodelu građevinskog materijala, a ovo je prvi put da ne izgrađujemo nego kupujemo stanove, a u taj proces je uključeno mnogo faktora“, smatra Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije.

„U skorije vreme nas očekuje dodela još 12 stanova, tako da želim da se građani još malo strpe, a kao što je rečeno, biće još programa za kupovinu kuća na selu kao i podrške u vidu građevinskog materijala“, rekao je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Vrednost dodeljenih trinaest stanova u Somboru je 356.700 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, gde je najveći donator Evropska unija.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

[embedded content]

Izvor