U Privrednoj komori Vojvodine o finansiranju poljoprivrede u 2021.

Da je poljoprivreda od velikog značaja za privredu Republike Srbije a samim tim i AP Vojvodine govore rezultati koje je poljoprivreda postigla u prošloj godini uprkos pandemiji izazvanoj Kovidom- 19. Poljoprivreda je u 2020 u odnosu na prethodnu godinu imala rast od 4,4 %. Značajan udeo u BDP-u je poljoprivreda 7, 7 % za prva tri kvartala. Statistika pokazuje i da je u 2020. godini ukupna vrednost agrarne spoljnotrgovinske razmene u AP Vojvodini iznosila 2, 3 milijarde evra i veća je za 14, 7 % u odnosu na 2019. godinu. Izvoz agrara u 202. u AP Vojvodini veći je za 13, 6 % naglasio je Vučurević. Najznačajniji izvozni proizvod agrara je kukuruz , koji čini 24, 9 % ukupnog agrarnog izvoza Pokrajine, a učešće APV u izvozu kukuruza iz Republike Srbije je 76%.

boško vučurević

Biljana Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja istakla je da je važno da se ovakvi skupovi održavaju. U prošloj godini u okviru podsticaja u Upravi za agrarna plaćanja isplaćeno je preko 40 milijardi dinara , od čega je 11 milijardi za podsticaje u ruralnom razvoju. Za 2021. godinu planiramo da nastavimo sa podsticajima kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima istakla je Petrovićeva.

Mladen Petreš , pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo istakao je na skupu da je resorni sekretarijat raspisao konkurse putem kojim pruža mogućnost poljoprivrednicima da apliciraju i predstavio ih pojedinačno. Značajno je što se u Privrednoj komori Vojvodine često organizuju skupovi posvećeni poljoprivredi i mi smo tu da ih podržimo kako bismo našim poljoprivrednicima pružili što više informacija o aktuelnim merama pomoći i konkursima.

Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV rekao je pozdravljajući skup da će upravo komora biti tu da na ovakvim skupovima okupi sve one koji mogu da pomognu poljoprivredu – kako bi pružili relevantne informacije kao i same poljoprivrednike.

Na skupu su konkursne i kreditne linije predtavili i Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine , Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Jelena Trenkić ispred Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Skup je održan u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine uz medijsku podršku ” Dnevnik- Poljoprivrednik AD”.

Izvor