Sjedinjene Američke Države najavljuju obnovu pregovora sa Iranom

Agencija navodi da je američki državni sekretar Entoni Blinken plan o promeni politike prema Iranu izneo tokom jučerašnjeg video sastanka s britanskim, francuskim i nemačkim kolegama okupljenim u Parizu, ali da u Teheranu smatraju da su prvo potrebni odgovarajući konkretni potezi Vašingtona.

entoni, blinken

Blinken je naglasio da će se administracija predsednika Džoa Bajdena vratiti nuklearnom sporazumu koji je formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), ako se Iran prvo vrati poštovanju tog dogovora.

Jedan američki zvaničnik rekao je Rojtersu da će Vašington pozitivno odgovoriti na svaki poziv Evropske unije na pregovore između Irana i šest glavnih sila potpisnica sporazuma – Velike Britanije, Kine, Francuske, Nemačke, Rusije i SAD.

Rojters navodi da su London, Pariz i Berlin (E3) zvanično pozdravili Bajdenovu nameru da se vrati diplomatiji u odnosima sa Teheranom, ali dodaje da je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif poručio da je Vašington taj koji treba da povuče prvi potez.

“Umesto što prebacuju sav teret na Iran, E3 i SAD moraju da prvo poštuju sopstvene obaveze i da obezbede kraj Trampovog nasleđa, ekonomskog terorizma protiv Irana. Naše mere su odgovor na kršenje dogovora od strane SAD/E3. Ukinite uzrok ako se bojite posledica, pratićemo akciju sa akcijom”,saopštio je Zarif u izjavi na Tviteru.

Teheran je odredio sledeću nedelju kao krajnji rok da Bajden počne da ukida sankcije koje je uveo Tramp, ili će u suprotom preduzeti svoj najveći korak u kršenju nukleranog sporazuma, a to je zabrana inspekcija nuklearne agencije UN (IAEA), navodi agencija.

Izvor