Objavljen ugovor između EU i AstraZeneke

Šira javnost je tako stekla uvid u poverljive detalje ovog ugovora potpisanog 27. avgusta prošle godine, između ostalog, i u cenu i dinamiku isporuke vakcina na koje se obavezao proizvođač AstraZeneka, prenosi Rojters.

astrazeneca, astrazeneka, vakcina

Prošlog meseca je ova britansko-švedska kompanije tražila reviziju rokova isporuke zbog problema u proizvodnji što je izazvalo oštar sukob sa EU zbog kašnjenja sa ugovorenim isporukama.

Između ostalog, otkriveno je i da je EU pristala na cenu od 2,9 evra po dozi vakcine, što se delimično podudara sa cenom od 2,5 evra koju je ranije u svojim izveštajima navodio Rojters.

Tim novinara italijanske nacionalne televizije RAI utvrdio je da se AstraZeneka obavezala da će isporučiti između 80 i 120 miliona doza vakcina do kraja marta, a preostalih 180 miliona doza do kraja juna.

Iz kompanije AstraZeneka niko nije hteo da komentariše ove informacije, ali je prošlog meseca kompanija najavila smanjenje proizvodnje u prvom kvartalu ove godine na 31 milion doza, a nešto kasnije, nakon snažnih pritisaka iz EU, korigovala tu brojku na 40 miliona doza.

U jednom dokumentu EU u koji je Rojters imao uvid, piše da je AstraZeneka u decembru obavestila EU da će do kraja marta ove godine uspeti da isporuči svega 80 miliona doza vakcine.

Izvor