Ministarka Gojković posetila Maticu srpsku

Gojković i Stanić razgovarali su o unapređenju saradnji Ministarstva i Matice srpske na predstojećim projektima. Stanić je upoznao ministarku kulture i informisanja o aktuelnim projektima u izdavačkoj, kao i naučnoistraživačkoj delatnosti, a Gojković je pozdravila posvećenost Matice srpske na negovanju i promociji srpske kulture.

maja gojković matica srpska

Na sastanku je istaknuto da je važno dobru saradnju Ministarstva kulture i informisanja i Matice srpske u narednom periodu dodatno intenzivirati i ojačati, imajući u vidu izuzetnu važnost ove najstarije srpske književne, naučne i kulturne institucije.

gojković matica

Gojković je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da pruža podršku važnim aktivnostima Matice.

“Važno je da je budžet za kulturu Republike Srbije bez obzira na sve teškoće sa kojima smo bili suočeni u prošloj godini uspeo da vrati onaj nivo finansiranja koji se odnosio na finansiranje Matice srpske iz prethodnih perioda. Opredeljeno je 51 milion dinara za redovne aktivnosti i, naravno, mogućnost učestvovanja na konkursima na kojima Matica srpska može da ucestvuje, a odnosi se pre svega na izdavaštvo, na segment periodike, izdavanje časopisa i naravno enciklopedije koje su osnovne i važne delatnosti i prioriteti Matice za ovu godinu”, rekla je Gojković.

Posebna pažnja je bila usmerena na probleme restitucije, odnosno povratka imovine Matici srpskoj. “Jedan dobar predlog se našao ovde koji bi rešio problem i Matice srpske i Srpske akademije nauka i umetnosti, Beogradskog univerziteta, a to je eventualno donošenje lex specialis-a koji bi tretirao ovu materiju i rešio te brojne sporove”, napomenula je Gojković.

maja gojković sastanak

Ukazala je i na predstojeće inicijative, kao što je Uneskovo obeležavanje godišnjica rođenja i smrti eminentnih ličnosti za period 2020-2021. godine, imajući u vidu da je prihvaćen predlog Biblioteke Matice srpske za obeležavanje 150 godina od rođenja Jovana Dučića.

Gojković je obišla i deo zgrade Matice srpske koji je renoviran nakon više od četrdeset godina.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednici Jovan Delić, Milan Matavulj i Srđan Šljukić, kao i generalni sekretar Matice srpske Milan Micić i upravnik poslova Matice srpske Jelena Veselinov.

Izvor