Išinger na MSC: Obnoviti i reformisati transatlantsko patrnerstvo

“Ako postoji međunarodni jezik, onda je to nauka, koja sarađuje prekogranično, a saradnja i zajedništvo treba da budu moto i ovog skupa”, kazao je on.

volfgang, isinger

Predsednik MSC Volfgang Išinger kazao je da je prošle godine konferencija održana na temu nedostataka Zapada, to jest sve manje zapadnih principa u Evropi.

“Ako pogledamo danas Evropu vidimo da smo i dalje okruženi vatrenim prstenom sukoba. Ponovo se uočava rivalitet velikih sila i naš institucionalni okvir je ugrožen”, naglasio je.

Kazao je da je prošla godina ponovo bila obeležena sa sve manje zapadnih pravila.

Išinger je kazao da će ovogodišnji skup biti fokusiran na budućnost i pitanje kako se može obnoviti i reformisati transatlansko partnerstvo.

Lideri Francuske Emanuel Makron, SAD Džozef Bajden, Nemačke Angela Merkel, Britanije Boris Džonson, generalni sekerat UN Antonio Gutereš, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, predsednica EK Ursula fon der Lajen , šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus, kao i Bil Gejts razgovaraće danas na MSC o obnovi transatlantske saradnje i suočavanju sa globalnim izazovima.

Inače, Bajden je prvi predsednik SAD koji će se obratiti Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ovaj specijalni skup nije zamena za godišnju konferenciju, ali će ponuditi smernice za debate u Minhenu, a koje će biti vođene na konferenciji koja bi bila održana čim epidemiološka situacija to dozvoli.

Izvor