Hrvatski teolog: Izbor Porfirija dobitak za Beograd, gubitak za Zagreb

“Gubitak je zato što smo imali izvanrednog pastira i sad se svi pitamo ko je dostojan da ga nasledi. Dobitak jer će u Beogradu stolovati nadpastir koji i razume i voli Hrvatsku”, rekao je Pilsel.

porfirije, ustolicenje, 2

Srpska dijaspora u Austriji pozdravlja izbor patrijarha

Srpska dijaspora u Austriji pozdravila je izbor i ustoličenje novog patrijarha SPC Porfirija.

Tako predsednik Slobodarske hrišćanske platforme Konstantin Dobrilović istakao je da je Porfirije izuzetan teoolog i “vredan pastir, jednom rečju dobar izbor, dobar čovek”, te ukazao da kao mlad patrijarh može da se nosi sa uskušenjima ovog doba.

“Nikad nije bilo lako biti patrijarh srpski pogotovo ne u našem vremenu. Patrijarh ima obavezu i da ima dobar odnos sa državom, a i sa ostalim verskim zajednicama. Patrijarh Porfirije je kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski dokazao da to može”, uveren je Dobrilović.

On navodi da je dijaspori potrebna naša crkva, a time i patrijarh koji je spreman za reševanje problema u novom dobu.

Predsednik SPKD “Prosvjeta” u Austriji Srđan Mijalković čestitao je novom patrijarhu, poručivši da se srpski vernici u dijaspori uzdaju u njega, kao i u ranije duhovne poglavare.

“Verujem da će čuvajući jedinstvo naše crkve čuvati i unaprediti jedinstvo našeg naroda u matici, posebno u delu našeg naroda koji živi u rasejanju, a koji je neraskidivi deo zajedničkog srpskog kulturnog i duhovnog prostora”, podvukao je on.

Ispričao je da je Porfiriju nekoliko dana pre samog izbora govorio da ni nadbiskup Bergoljo nije hteo da bude izabran za papu, ali se, eto, našao na mestu rimskog biskupa.

“Rekao sam mu da mislim da će biti kandidat i znali smo onda da su šanse nakon toga 33,33 posto, a na Bogu je da te hoće. A on tebe hoće. To govorim kao vernik jer tu vidim Božje delo što će nevernici videti na drugačiji način. Vidim da je Bog u jasnim crtama pripremao ovog čoveka, čoveka dijaloga i čoveka koji će imati unutrašnje i spoljne snage da sasluša i sabira”, rekao je Pilsel.

SPC, kaže, nije monarhija i patrijarh nije papa nego prvi među jednakima.

“Verujem da će znati da objedini Arhijerejski Sabor u kojem se prepoznaju znakovi razdvajanja ali sve to nije katastrofično i može se sanirati, iako ne preko noći”, rekao je Pilsel i dodao:

“Što se tiče odnosa unutar Srbije bilo je nekorektno od mnogih medija govoriti o njemu kao Vučićevom čoveku i kandidatu kojim bi Vućić bio najsretniji”.

Ovaj hrvatski teolog i pisac kaže da izabranog srpskog patrijarha poznaje veoma dobro i da sarađuju na dva projekta.

“Govoriti o njemu (Porfiriju) kao o srećnom izboru za vlast u Srbiji promašeno je, jer je Porfirije čovek koji ima kičmu i koji će se savijati samo pred Bogom”, istakao je Pilsel za portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Zadovoljstvo izborom Porfirija za patrijarha SPC ne skriva ni teolog Ana Maria Grinfelder, koja za njega kaže da je “vrhunski intelektualac koji je oko sebe skupljao vrhunske intelektualce i bavio se širokim spektrom društvenih tema”.

“Nažalost, mi u Katoličkoj crkvi nemamo nekog ko bi kao Porfirije mogao da razgovara o brojnim i često osetljivim temama. Odnosi dveju crkava su i do sada bili dobri na formalnom nivou, a nadam se da će iz one formalističke prisnosti preći u onu stvarnu i da će crkve i vernici u još većoj meri nego ranije naći zajednički jezik”, rekla je.

Grinfelder je za Novosti naglasila da se ovim izborom stvaraju uslovi za još bolju komunikaciju i bavljenje pitanjima koja su dugo bila zapostavljena zbog isticanja nekih politizovanih tema.

Izvor