EU: Dodatnih sedam miliona evra za vakcinaciju na Zapadnom Balkanu

U Evropskoj komisiji navode da će ovaj projekat pomoći da se zemlje Zapadnog Balkana pripreme za efikasan prijem i primenu Kovid-19 vakcina, uključujući one dobijene od KOVAKS sistema i putem mehanizma EU za deljenje vakcina sa državama članicama EU.

vakcina, fajzer, kovid

Komesar za proširenje Oliver Varheji navodi da ovaj projekat dolazi kao dodatak na EU paket od 70 miliona evra za podršku pristupu vakcinama u regionu i nabavku neophodne opreme za kampanje vakcinacije.

“Ovim novim projektom podrške kampanjama vakcinacije na Zapadnom Balkanu u partnerstvu sa SZO, EU nastavlja da ispunjava svoju posvećenost podršci našim partnerima u suočavanju sa pandemijom od njenog početka”, kaže Varheji.

U Komisiji navode da ukupan paket pomoći EU Zapadnom Balkanu u odgovoru na kovid-19 trenutno prelazi 3,3 milijarde evra što uključuje podršku za nabavku opremu, srednjoročnu i dugoročnu podršku zdravstvenim sistemima i ekonomijama, podršku preduzećima putem lokalnih banaka, makrofinansijsku pomoć u obliku zajmova i paket odgovora Evropske investicione banke (EIB).

Izvor