Bajden: SAD su se vratile, kao i transatlanstko partnerstvo; Makron: Evropljani i Amerikanci sada imaju istorijsku ulogu

„Ne gledamo više u prošlost, već samo u budućnost. Transatlantski savez je snažna osnova naše zajedničke bezbednosti i blagostanja“, objasnio je Bajden, prvi predsednik SAD koji je učestvovao na MSC, koji se ove godine zbog pandemije održava virtualno.

bajden, makron

Lajen: Na EU i SAD je da postanu globalni lideri

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da su se SAD, promenom administracije u Vašingtonu, ”vratile na globalnu scenu” i pozvala ih na ”prirodno partnerstvo” i ”globalno liderstvo” sa EU.

”Zajednički rad na novoj globalnoj agendi, sa više globalno orjentisanim SAD i sposobnijom EU je način za suočavanje sa izazovima i Evropa je spremna na to”, poručila je Fon der Lajen.

Govoreći o novim transatlanstkim odnosima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC), Fon der Lajen je naglasila da EU i SAD mogu da zajednički predvode globalnu borbu protiv klimastkih promena, ali i da rade na digitalizaciji i uspostavljanju pravila u digitalnoj ekonomiji koja će biti poštovana širom sveta, a zasnovana na poštovanju ljudskih prava i zaštiti privatnosti.

Predsednica EK je ocenila da je novo transatlantsko partnerstvo posebno važno u trenutku kada Kina ekonomski jača, a Rusija, kako tvrdi, ”sve više krši ljudska prava”, kako unutar svoje zemlje tako i na međunarodnoj sceni.

”Na EU i SAD je da ojačamo saradnju kao dokazani partneri i saveznici. Ako mi vodimo put, to će biti signal za ostatak sveta”, zaključila je Fon der Lajen.

Partnerstvo SAD i Evrope je stub svega čemu se nadamo da ćemo postići u 21.veku, poručio je on.

Bajden je ukazao da su danas izazovi drugačiji i da se svet nalazi na tački refleksije.

„Imamo nove krize koje zahtevaju našu pažnju. Ne možemo se fokusirati samo na takmičenje velikih sila, već na sve izazove koji postoje. Nema sumnje da će SAD tesno sarađivati sa svojim partnerima u EU i da će sarađivati sa glavnim gradovima od Rima do Ria u suočavanju sa izazovima“, naglasio je on.

Istakao je da su SAD u potpunosti privržene NATO savezu, i s tim u vezi pozdravio to što Evropa investira više u svoje vojne sposobnosti.

„Stojimo iza Člana 5, i jasno je da napad na jednog od nas predstavlja napad na sve nas“, istakao je Bajden.

Najavio je da će zaustaviti povlačenje američkih vojnika iz Nemačke i kazao da će neke odluke ranije administracije promeniti.

Kazao je da će SAD morati da obnove svoju ekonomsku moć, vrate se u međunarodne organizacije, i zastupaju svoje vrednosti širom sveta.

„Uveren sam da će demokratija pobediti. Moramo pokazati da demokratija može i dalje da bude odgovor na izazove i u današnjem svetu“, rekao je američki predsednik.

Bajden je naveo da će takmičenje sa Kinom postati još intenzivnije, ali i da veruje da će globalni sistem koji su izgradile SAD i Evropa sa svojim partnerima biti konkurentan.

„Možemo pobediti u trci za budućnost, ali su potrebna istorijska partnerstva. Moramo se suprotstaviti merama Kine, moramo da se pridržavamo svi istih pravila. Moramo se zalagati za demokratske vrednosti i suprotstaviti onima koji žele monopole, koji žele da učine tlačenja normalnim“, naglasio je on.

Tako, dodaje, neophodno je postupiti i prema napadima iz Rusije.

„Ruski lideri žele da svi misle da smo korumpirani, korumpirani kao i oni, ali svet zna da to nije tako. Putin želi da oslabi evropski projekat, NATO savez, i transatlanstku saradnju“, istakao je Bajden.

Za Kremlj je, prema njegovim rečima, lako da vrši pritisak na pojedinačne zemlje, ali ne i na transatlanstki savez.

Ukazao je da SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine.

Rekao je da izazov, koji predstavlja Rusija, nije isti kao Kina, i da se ne radi više o sukobu Istoka i Zapada, da neko želi konflikt, već o budućnosti u kojoj svako može sam da odlučuje kojim putem želi.

„Ne možemo se vraćati svetu blokova, moramo sarađivati ako želimo pobediti pandemiju. Treba nam novi sistem brže reakcije na biološke pretnje. Borba protiv klimatskih promena je globalna egzistencijalna kriza koja pogađa sve“, ukazao je on.

Bajden je ocenio da su poslednje četiri godine bile teške, ali da sada EU i SAD moraju verovati jedno drugom, i zajedno savladati izazove.

Makron: Evropljani i Amerikanci sada imaju istorijsku ulogu

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da Evropljani i Amerikanci imaju istorijsku ulogu da rade zajedno na kreiranju efektivnijeg i korisnijeg multilateralizma.

Makron je na specijalnom izdanju ovogodišnje Minhenske bezbednosne konferencije (MSC) kazao da će efektivan multilateralizam doprineti očuvanju demokratije, slobode govora, uz dobru regulaciju digitalnih platformi, ali i prevazilaženju postojećih nejednakosti.

Naglasio je da je potrebna koordinacija kako bi se obezbedilo što veće količine vakcina protiv kovida, kao i da je ovo prilika i za SAD i za Evropu da obezbede da sve zemlje dobiju vakcine, uključujući i siromašne i one u razvoju.

“To nam je u fokusu sada i to nam je glavni izazov”, naglasio je Makron i dodao da su u okviru G7 uložili veliki novac na proizvodnji i distribuciji vakcina.

Drugo, kako je kazao, šta je potrebno da Amerikanci i Evropljani urade je da sagrade bezbednosnu agendu za različite regionalne sporove, a i da imaju zajedničku bezbednosnu agendu.

“Cilj je da ponovo izgradimo bezbednosnu arhitekturu i to je novi strateški koncept NATO”, naglasio je Makron i dodao da će to zavisiti od šefova države i vlada članica NATO.

Dodao je da je neophodno da se nastavi dijalog sa Rusijom i da se pronađu rešenja za regionalna pitanja, kao i za borbu protiv terorizma, sirijske krize, Nagorno Karabaha, Libije i Irana.

“Treba da delujemo zajedno i na koordinisan način, a istovremeno da poštujemo naše saveznike”, istakao je Makron.

Makron je rekao da je potrebno i da se očuva sloboda suvereniteta i u fizičkom i u sajber prostoru, te da je upravo sajber prostor otvorio priliku za nove konflikte.

“To nam je takođe u srcu agende. Treba da sagradimo bezbednosnu infrastrukturu koja će biti pouzdana”, kazao je Makron.

Kazao je da je neophodno da se povećaju investicije u sektoru bezbednosti, ali i da se poveća udeo BDP na polju bezbednosti.

“Da pokažemo našim američkim partnerima da smo odgovorni partneri i da budemo kredibilniji partneri NATO. Evropa treba više da se bavi svojim susedstvom”, kazao je Makron i dodao da Evropa i SAD imaju zajedničke izazove, ali da nisu ti izazovi istog prioriteta kod jednih i kod drugih.

SAD je bila, kaže Makron, posvećena decenijama Evropi, a sada treba više da se bavimo svojom zaštitom i da budemo deo rešenja u našoj bezbednosnoj strukturi.

“Kada govorimo o bezbednosnim pitanjima u našem regionu prirodno je da SAD budu manje uključene u tome. Moramo da budemo partneri od poverenja, a NATO je potreban politički pristup”, istakao je Makron i dodao da će NATO postati snažniji jači nego ikada pre.

Stoltenberg: Istorijska prilika za jačanje jedinstva EU i SAD

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da se novi transatlanski odnose trenutno nalaze na ”važnoj prekretnici”, a da bi osnove nove trasatlanske agende trebalo da budu postavljene na samitu NATO koji će okupiti evropske i američke partner u Briselu 2021. godine.

”Imamo istorijsku priliku da izgradimo jače partnerstvo, obnovimo poverenje i ojačamo jedinstvo između Evrope i Severne Amerike” poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio da je svet suočen sa velikim izazovima, među koje je svrstao uspon Kine, destabilizujuće ponašanje Rusije, klimatske promene i terorizam.

”Niti jedan kontinent, niti jedna zemlja ne mogu sami da se tome suprotstave. Zato moramo na delu da pokažemo transatlantsku solidarnost”, kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO pozvao je sve članice Alijanse na jedinstvo kada je u pitanju zajednička odbrana, pristup bezbednosnim pitanjima kao i na bolju koordinaciju po pitanju otpornosti društava, jačanje komunikacije, razvoj tehnologije i obezbeđivanje izvora energije i vode.

On je upozorio i na potrebu za obranom međunarodnog pravnog poretka i naglasio da je ”uspon Kine nešto što može doneti potencijalne rizike za bezbednost i prosperitet” transatalnstke zajednice.

”Evropa i Severna Amerika moraju da brane međunarodni pravni poredak koji se nalazi pred izazovima autoritarnih snaga. Kina i Rusija pokušavaju da prekroje pravila kako bi služila njihovim interesima”, kaže Stoltenberg.

Izvor