Vučić sa Osmanijem: Dobri odnosi Srbije i Severne Makedonije važni za region

Vučić je izdvojio i značaj Memoranduma koji su potpisale Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a koji omogućava međusobnu pomoć i saradnju njihovih zdravstvenih sistema za lečenje obolelih od kovid-19, saopštila je pres služba predsednika.

vucic, osmani

Vučić je sa Osmanijem razgovarao o jačanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju svih pitanja dijalogom, kao i unapređenju ekonomske saradnje i međusobne podrške na evropskom putu.

Vučić je naveo konkretne projekte koji bi doprineli boljem povezivanju i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, poput modernizacije železničke pruge do Skoplja i jačanja infrastrukture na graničnim prelazima.

Osmani je zahvalio za donaciju vakcina, koje je predsednik Vučić u nedelju uručio premijeru Zaevu, a koje su omogućile da počne vakcinacija severnomakedonskih građana i, kako je rekao, probudile novu nadu.

Vučić je takođe rekao da Srbija podržava evropske integracije Severne Makedonije.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju položaja Srba u Severnoj Makedonije, odnosno Makedonaca u Srbiji.

Brnabić sa Osmanijem o jačanju bilateralne saradnje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa Bujarom Osmanijem o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje, kroz unapređenje ekonomske saradnje i unapređenje političkog dijaloga.

Premijerka Brnabić je istakla da je Srbija veoma zainteresovana za jačanje bilateralnih odnosa i razvoj regionalne saradnje u okviru mini Šengena, ocenivši da je ta inicijativa od velikog značaja za ekonomski razvoj svih zemalja, uključenih u taj proces, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je naglasila da je održavanje međuvladinih sednica odlična platforma za postizanje dogovora o budućim koracima ka unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje i jačem povezivanju Srbije i Severne Makedonije.

Ministar Osmani je zahvalio na donaciji vakcina, istakavši da je to važan gest i izraz iskrene solidarnosti, a čime je omogućen početak vakcinacije u Severnoj Makedoniji.

Sagovornici su potvrdili uzajamnu podršku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju.

Selaković i Osmani u razgledanju Beograda na vodi

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je zajedno sa makedonskim kolegom prošetao Savom promenadom i predstavio mu trenutne radove u izgradnji projekta Beograd na vodi.

Selaković je prvo dočekao Osmanija u zgradi Geozavoda gde mu je predstavio maketu projekta Beograda na vodi i na savremenim multifunkcionalnim ekranima predstavio tekuće aktivnosti na samom projektu, ali i video animaciju kako će projekat izgledati kada bude završen.

Nakon toga oba ministra su se uputila u razgledanje Beograda na vodi, a popeli su se i na zgradu koja će biti najviša na Balkanu.

Tokom predstavljanja, rečeno je da se taj projekat prostire na 1,8 miliona kvadratnih metara, da će imati 7.000 stanova, kao i kulturne sadržaje.

Takođe, ukazano je da je nedavno otvoren šoping centar koji se prostire na 300.000 kvadratnih metara i gde trenutno radi 40 lokala.

Izvor