Uspeh! Rover “Perseverance” sleteo na Mars (VIDEO)

NASA je saopštila da je rover, nazvan ”Upornost”, obavio i poslednji, najrizičniji deo puta i da je večeras uspešno sleteo na površinu Crvene planete na kojoj će prikupljati geološke uzorke i doneti ih na Zemlju za oko 10 godina gde će biti analizirani u potrazi za drevnim oblicima života, prenosi AP.

rover, mars, svemir

Sletanje rovera bilo je najrizičniji deo operacije s obzirom da je ušao u atmosferu Marsa brzinom od čak 19.500 kilometara na čas koju je trebalo da smanji padobran i raketna platforma.

Rover je aterirao u krater nazvan Jezero lokaciju za koju se smatra da je pre 3,5 milijarde godina imala jezero širine oko 50 kilometara u prečniku.

Ovaj krater je nazvan Jezero po jednom mestu u BiH gde su meštani večeras preko video bima u dvorištu jedne škole pratili prenos sletanja.

Pored rovera NASA, u julu prošle godine ka Marsu su poslate i letelice UAE i Kine jer je zbog uzajamnog položaja u kojem su se tada našli Zemlja i Mars put bio kraći – ukupno oko 300 miliona milja.

Ukoliko je na Marsu ikada bilo života, to se dogodilo pre tri do četiri milijarde godina kada je na toj planeti još uvek bilo vode, smatraju naučnici.

Ova misija na Mars koštala je NASA skoro tri milijarde dolara.

BiH: Školarci u Jezeru ispratili sletanje rovera na Mars

Školarci u mestu Jezero u BiH sa velikim uzbuđenjem gledali su večeras sletanje rovera Američke svemirske agencije (NASA) na drevno jezersko korito na Marsu koje je ime dobilo po njihovom malom rodnom gradu.

Onlajn praćenje sletanja putem video bima, organizovano je u sportskoj sali “Srbija” uz poštovanje epidemioloških mera koje su propisale nadležne institucija, a tom događaju prisustvovali su i predstavnica Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Sanela Dojčinović, tim za vojno civilnu-saradnju ambasade SAD u BiH i predstavnici prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke.

Manifestaciju su u 19 časova otvorili mladi sportisti iz ove opštine prijateljskom odbojkaškom utakmicom, a ekipe su nosile simbolične nazive – Mars i Zemlja, saopšteno je iz kabineta načelnice opštine Snežane Ružičić.

Načelnica opštine je istakla da je ovaj događaj veoma značajan za opštinu Jezero, oba entiteta BiH i region, a potom je dodelila zahvalnice koje je potpisao ambasador SAD u BiH Erik Nelson najmlađim stanovnicima za kratki video-spot na temu palente Mars, koji je agencija NASA objavila na zvaničnom veb sajtu.

Vest da je krater dobio ime po opštini Jezero u Bosni i Hercegovini, praćenje lansiranja i sletanja rovera, izazvala je veliku medijsku pažnju, što bi, ističe Ružičić, moglo rezultirati budućim realizacijama projekata u oblasti turizma i ekologije u toj opštini.

[embedded content]

[embedded content]

Izvor