Region: Milanović bi vakcine kupovao i od čečenske mafije, u Sloveniji obolelo 872 ljudi, preminulo 19

Filipče je u sredu rekao da je od hiljadu mutacija otkrivenih u svetu, 30 registrovano u Severnoj Makedoniji, prenela je MIA.

korona, kovid, 19, bolnica, medicinska, radnica, lekarka, doktorica, makedonija
Ministar smatra da strože mere ne bi imale efekta na zaustavljanje širenja virusa, ali i da je još rano za opuštanje.
“Uveli smo izbalansirane mere koje su omogućile kontrolu širenja virusa, a rezultat je pad broja obolelih. Moramo biti svesni da restrikcije utiču i na mentalno zdravlje i na druge aspekte života, a da su nam dosadašnje mere dale odlične rezultate”, rekao je Filipče i dodao da nema potrebe za dodatnim ograničenjima.

Mutacija virusa “Brazilski soj” u Hrvatskoj 

Naučni tim Laboratorije za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković identifikovao je prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj, i to na uzorku za PCR testiranje od 30. januara iz Zagreba, saopštio je danas Institut.

Tim na čijem čelu je Oliver Vugreka pronašao je mutaciju u jednom od 50 uzoraka, i potvrđeno je da se radi o brazilskom soju korona virusa, odnosno varijanti B.1.1.28, preneli su mediji u Zagrebu.

Uzorci su prikupljeni i analizirani tokom decembra 2020. i januara i februara 2021. godine, a prikupila ih je Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja koje nudi građanima, saopštio je Institut koji je analizirao te uzorke.

“Prikupljeni su uzorci iz tri hrvatska grada – Zagreba, Čakovca i Osijeka, a brazilski soj potvrđen je na uzorku iz Zagreba, koji je uzorkovan 30. januara”, navodi se u saopštenju i dodaje da u analiziranim uzorcima nije potvrđena prisutnost britanskog soja virusa. 

Slovenija: Obolelo 872 ljudi, preminulo 19

Broj hospitalizovanih pacijenata je pao na 619, a iz bolnica je otpušteno 62, dok je broj osoba koje su na intenzivnoj nezi 116, prenela je agencija STA.

Da bi prešla sa narandžaste kovid zone na žutu, broj hospitalizovanih bi morao da padne ispod 500, a da dnevni broj novih slučajeva u sedam dana bude ispod 600.

Slovenija je dosad zabeležila 182.484 slučajeva, a procena je da ima 11.234 aktivnih, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Prema sajtu kovid-19.sledilnik.org, od korona virusa je umrlo 3.755 pacijenata.

Milanović: Vakcine bih kupovao i od čečenske mafije

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da bi u slučaju nužde kupovao vakcine protiv korona virusa ”i od čečenske mafije”.

“Svi su izigrani, ali vakcine sada ponovo dolaze i mislim da ćemo sada po ulici tražiti ljude da se vakcinišu. Ne moramo u svemu da slušamo Brisel. Da smo slušali Brisel, ne bi nikad doneli zakon o konverziji švajcaraca. Ali ovo nije suverenizam, već lojalnost prema građanima. Ja bih kupio vakcine i od čečenske mafije, ako je dostupno. Ako se radi o mojim građanima, kakav Brisel. Kao i sa migrantima – radiš u svom interesu”, rekao je hrvatski predsednik hrvatskoj televiziji Nova.

Upitan kako gleda na to što je Evropska unija postavila pitanje kako to da Rusija nudi vakcine, a nije vakcinisala ni svoje građane, Milanović je ocenio da je to logično pitanje.

“Pa to je doveo u pitanje i moj sin i to znači da oni nemaju dovoljno vakcina i da sigurno neće brinuti o Hrvatskoj i o Srbiji. Zanima me koliko je te vakcine stiglo u Mađarsku. Simbolično. Ali ljude ne možete vakcinisati simbolično, već stvarno”, ocenio je hrvatski predsednik.

Izvor