Mogerini: Najveća opasnost po EU dolazi iznutra

”EU je rođena na osnovama izgradnje saradnje i prekida sukoba. Nacionalizam nas može vratiti mišljenju da nam je bolje jednima bez drugih i da su nam druge članice takmaci. Ako EU uđe u logiku nacionalizma posledice mogu biti veće nego što su ove od pandemije”, ocenila je Mogerini.

federika mogerini jpg

Učestvujući na Minhenskoj ekonomskoj debati, Mogerini je ocenila da su građani Evrope, ali i sveta, po prvi put tokom pandemije shvatili međusobnu povezanost i uslovljenost sopstvene sigurnosti bezbednošću drugih.

”Pandemija je naglasila potrebu ujedinjavanja snaga. Međutim, ono što je bila prilika za globalnu saradnju pretvorilo se u takmičenje narativa i ideološku propagandu”, kaže Mogerini.

Ona poručuje da bi i Evropa i svet trebalo da izvuku lekcije iz ove pandemije i pripreme se za buduće izazove koji će svakako doći.

”Svet mora da definiše da li će da radi na kooperativnoj mreži ili ćemo pratiti put konfrontacije”, konstatuje Mogerini.

Sadašnja rektorka Evropskog univerziteta Federika Mogerini navodi da je nova administracija u Vašingtonu već napravila korak ka boljoj saradnji u svetu, ali i naglašava da očekuje da će se SAD i u periodu koji dolazi više baviti unutrašnji pitanjima

”Mi Evropljani ćemo morati da naučimo kako da budemo bliski prijatelji i partneri sa SAD, ali i da zadržimo stratešku autonomiju jer će biti izazova koji će zahtevati naše nezavisne akcije”, kaže Mogerini.

Kada su u pitanju odnosi sa Rusijom, bivša šefica diplomatije EU ocenjuje da se oni nisu promenili pod uticajem pandemije, već da se oblikuju međusobnim razlikama po pitanju spoljne politika prema Ukrajini i Belorusiji, i odnosu prema ljudskim pravima i vladavini prava.

”Sankcije protiv Rusije uvedene zbog Ukrajine bile su opravdane i pokazale jedinstvo EU uprkos različitim ekonomskim interesima. Sankcije su imale jak uticaj na EU i rusku ekonomiju. Svi treba da stremimo strateškom partnerstvu sa Rusijom, ali za to moraju da se stvore uslovi”, zaključila je Mogerini.

Izvor