Maškarada u virtuelnom svetu; pobedničke maske na bilbordu grada

“Da se ne bi prekidala tradicija obeležavanja početka prolećnog ciklusa pokladnih običaja i da bi se ispoštovale epidemijske mere Maškarada, jedan od najposećenijih događaja muzeja, ovoga puta okupiće najkreativnije na internetu. Neophodno je da učesnici defilea pošalju svoje fotografije na kojima su sa određenim maskama”, kaže muzejski pedagog Vladimira Stanisavljević.

maskare poklade jpg

„Svi koji žele da učestvuju u onlajn Maškaradi trebalo bi da izrade maske, da se fotografišu, ako je moguće po danu i u što većoj rezoluciji jer će pobednička maska, kako individualna, tako i grupna, biti izložena na bilbordu u centru grada.“

Stanisavljevićeva kaže da su Maškarade spoj tradicije i kreativnosti.

„Ta povorka je bila deo običajne prakse u selima povodom belih poklada kojima se najavljuje veliki uskršnji post. Tada je dozvoljeno i lascivno ponašanje, preterivanje u jelu i piću da bi posle usledio najstroži post pred Uskrs.“

Učesnici Maškarade trebalo bi da fotografije sa maskama i sa podacima o autoru pošalju do 22. februara na elektronsku adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs. Glasanje za najbolju pojedinačnu i grupnu masku biće organizovano preko fejsbuk stranice Muzeja Vojvodine od 23. do 28. februara, a pobedničke maske biće izložene na bilbordima u gradu.

Povodom 26. Maškarade Muzeja Vojvodine, Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću pokrenulo je ciklus radionica na temu „Maske i mašakarade“ namenjene deci uzrasta od pet do 10 godina.

Zbog velikog interesovanja biće organizovana i druga po redu radionica „Neće T. Reks Steva na maškaradi da zeva“, u nedelju, 21. februara u 11 časova gde će deci biti predstavljeni narodni običaji i način maskiranja u prošlosti, za vreme uskršnjih poklada.

Izvor