“Iseljeni – naseljeni” – Serijal o Galipoljskim Srbima (RTV1, 00.15)

NOVI SAD –

Galipoljski Srbi su narod koji je, po osvajanju Srema, odnosno SREMSKE DESPOTOVINE, Sulejman zvani Veličanstveni, iselio na GALIPOLJSKO POLUOSTRVO, gde su, uz nekoliko seljenja, živeli skoro pet vekova.

Ekipa dokumentarnog programa RTV-a snimila je Galipoljsko poluostrvo, mesto Galipolje i selo Bajramič gde su se, iako dva puta bežeći od Turaka, najviše zadržali ovi sremski surguni (izgnanici), sve do 1922. godine kada su, nakon treće bežanije, preseljeni u mesto Pehčevo u Makedoniji, odnosno u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju.

rtv, logo, korporativa, logotip, radio, televizija, vojvodine, cirilica, cirilicni

Njihovu epopeju, pesmu iz davnina „Stani Nine gospodine” i govor STARO-SRPSKI, predstaviće Vam Risto Babalkov i Angelina Karakašov, rođena Mihajlov – uporni čuvari uspomena i predačkog govora koji nisu zabovravili, željni da ih gledaoci čuju i nauče ono što se ne pominje u školskom sitemu ove zemlje.

Naratori su: istoričar i književnik, prof. dr Feridun M. Emedžen, dekan Fakulteta za književnost Univerziteta “29. maj” u Istanbulu; Borisav Čeliković, istoričar, urednik biblioteke Službenog glasnika “Koreni” iz Beograda i potomci Galipoljskih Srba: Risto Babalkov iz Pehčeva,Angelina Karakašov, rođena Mihajlov, takođe iz Pehčeva, Evica Popović, rođena Jovanović iz Petrovaradina, kao i Marija Nikolić, rođena Galazov iz Beograda.

Epizoda 2: STANI NINE, GOSPODINE

RTV1/ petak, 19. februar u 00.15

Izvor