Hakeri iz Severne Koreje pokušali da ukradu 1,3 milijarde dolara

“Operativci Severne Koreje, koji su koristili tastature umesto pištolja, ukrali su digitalne novčanike pune kriptovaluta umesto džakova para, i oni su vodeći pljačkaši banaka u svetu”, rekao je pomoćnik državnog tužioca SAD Džon Demers, preneo je Gardijan.

haker, hakeri, hakerski, sajber, cyber, cyber, security, b, a, pixabay

Kriminalni trio je stvorio zlonamernu aplikaciju za kriptovalute, otključavajući virtuelna vrata do kompjutera žrtava, zatim su hakovali kompanije i trgovali digitalnim valutama kao što je bitkoin i razvili su specifičnu platformu podataka kako bi izbegli sankcije i tajno podizali novac, navodi se u saopštenju ministarstva pravde SAD.

Postupak je pokrenut u federalnom sudu u Los Anđelesu i zasniva se na optužbama iz 2018. godine protiv jednog od trojice osumnjičenih, Park Jin Hjoka, koji je optužen da je hakovao fotografije Sonija četiri godine ranije i da je 2016. godine ukrao 81 milion dolara iz centralne banke Bangladeša.

U optužnicama se nalaze još dvojica osumnjičenih – Jon Čang Hjok i Kim Il, koji su navodno radili za severnokorejsku vojnu obaveštajnu hakersku grupu, Izviđački javni biro.

U sajbersekjuriti krugovima, to telo je poznato i pod imenima grupa Lazarus i APT 38.

Kao dodatak prethodnim optužbama, trio je bio uključen u operacije van Severne Koreje, Rusije i Kine, u pokušaju da ukradu 1,3 milijardi dolara hakovanjem kompjutera uz pomoć posebnih metoda, zaključuje se.

Izvor