Epidemiolozi: Jedna doza Fajzerove vakcine štiti 92,6 odsto

VAŠINGTON –

Kanadski epidemiolog iz Centra za kontrolu bolesti u Britanskoj Kolumbiji, Danuta Skovronski, i epidemiolog Nacionalnog instita u Kvebeku Gaston de Seres, apelovali su na vlade sveta da naprave veći razmak između davanja dve doze Fajzerove vakcine, pošto tvrde da su ustanovili da je posle davanja jedne doze efikasnost 92,6 odsto.

Oni su svoja otkrića predali američkoj Agenciji za hranu i lekove, javio je Rojters.

Njihove tvrdnje su slične onima u kojima su naveli da je efikasnost jedne doze Modernine mRNA-1273 vakcine 92,1 odsto, što je objavljeno u Nju Ingland džurnal medicinskom magazinu.

pfizer, bintech, fajzer, vakcina

Skovronski i De Seres su upozorili da postoji nejasnoća oko toga koliko traje zaštita posle davanja jedne doze vakcine, ali su naglasili da bi davanje druge doze mesec dana nakon prve, povećalo korist vakcinacije što većeg broja ljudi, bar na određeni vremenski period.

“S obzirom na zastoj u distribuciji vakcina, odlaganje druge doze je pitanje pretnje po nacionalnu bezbednost, koja, ako se ignoriše, sigurno će za rezultat dati brojne hospitalizacije i na hiljade smrtnih slučajeva ove zime u SAD”, upozorili su autori.

U odgovoru, kompanija Fajzer je poručila da alternativno doziranje vakcine još nije procenjeno i da odluka da se uradi tako nešto je na zdravstvenim radnicima zemalja koje koriste njihovu vakcinu.

Izvor