Donacija za dobrovoljne davaoce krvne plazme za lečenje obolelih od kovida

Od 1-og maja prošle godine, u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, urađeno je više od 1.100 afereznih procedura i prikupljeno je više od 2.200 jedinica rekonvalescentne plazme, od čega je dve trećine iskorišćeno za lečenje teško obolelih kovid pacijenata u zdravstvenim centrima širom Srbije. Antitela iz krvi osoba, koje su se oporavile od Kovida-19, pokazala su se kao efikasan način u zaustavljanju razvoja bolesti.

knjige

“Najviše efekta ima ako se što ranije primeni. Čak su po američkom istraživanju njihove zvanične FDI agencije, u prva tri dana ako se ordinira onda ima najviše efekata“, rekla je docent dr Jasmina Grujić, Nacionalni program „Doniraj plazmu, spasi nekome život“.

Jedan od uslova da biste postali donor rekonvalescentne plazme, jeste da ste preležali kovid infekciju i da vam je titar antitela preko 6 grama po litri. Kako naglašavaju u Zavodu, dosadašnji donori moći će da nastave sa afereznom procedurom i nakon vakcinacije.

“Projekat je predviđen do Nove godine i naravno da je to značajno jer neće ni vakcinacija odmah moći da se obavi u jednom trenutku niti će se taj kolektivni imunitet razviti tako brzo, tako da prikupljanje plazme ostaje aktuelno“, izjavila je prim dr Nevenka Bujandrić.

Obrad Škrbić iz Novog Sada redovni je davalac krvi i trombocita, a od prošle godine, kada je preležao koronavirus, i rekonvalescentne plazme. Studentski kulturni centar, na čijem je čelu, donirao je knjige za davaoce antikovid krvne plazme.

Reč je o donaciji knjiga poznatih autora, ali i audio-materijala, koji će se poklanjati svim budućim donorima krvne plazme. Saradnja Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Studentskog kulturnog centra nastaviće se i u narednom periodu, što je upriličeno i potpisivanjem ugovora o donaciji.

[embedded content]

Izvor