Dolar se stabilizovao, bitkoin poleteo još više na 52.640 dolara

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, skliznuo je na trgovanju u Londonu za 0,2 posto na 90,675 poena, nakon što je noćas ojačao za 0,2 procenta, a prethodnog dana za 0,4 odsto, prenosi Rojters.

ekonomija, statistika

Ovaj indeks je od početka godine porastao za oko 1,0 posto, oporavljajući se od pada od gotovo 7,0 procenata u 2020. godini, pri čemu je na početku januara potonuo na dvoipogodišnji minimum od 89,206 poena.

Stabilizaciji kretanja dolara na valutnim tržištima doprineli su optimistični ekonomski podaci SAD-a koji su podgrejali očekivanja da će se američka ekonomija oporaviti od pandemije koronavirusa brže od većine njenih konkurenata.

Čekovi s državnom novčanom pomoći građanima SAD-a podržali su oporavak američke maloprodaje u januaru, a pokazatelji o industrijskoj proizvodnji i proizvođačkim cenama takođe su pozitivno iznenadili.

Pored toga, investitori očekuju da će korona paket pomoći, koji je predsednik DŽo Bajden predložio u iznosu od 1,9 biliona dolara, dodatno podstaći ekonomiju.

Evro se prema dolaru trgovao danas u porastu za 0,2 odsto, na 1,2065 dolara, nakon što je tokom noći pao za 0,5 procenata, najviše u minulih 14 dana.

U odnosu na japanski jen, američka valuta je ostala na nepromenjenom nivou od 105,735 jena, dok je prethodnog dana (u sredu) oslabila, povukavši se sa petomesečnog maksimuma od 106,225 jena.

Britanska funta se trgovala prema dolaru iznad 1,39 dolara, dok je prema evru zabeležila maksimum od 86,70 penija. Funta ima ove godine najbolje performanse među valutama zemalja Grupe 10 najrazvijenijih ekonomija sveta.

Na tržištima kriptovaluta, bitkoin se i dalje drži blizu novog najvišeg nivoa od 52.640 dolara zabeleženog tokom noći. NJegova vrednost je samo ovog meseca skočila za oko 58 posto, što je neke analitičare navelo da upozore da bi ovako snažan uspon mogao da bude neodrživ.

Izvor