Dačić i Osmani: Ojačano prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije

Dačić je ocenio da su bilateralni odnosi između Srbije i Severne Makedonije dobri, o čemu, ističe, svedoči i intenzivni politički dijalog i razmena poseta na visokom i najvišem nivou, saopšteno je iz Narodne skupštine.

skupstina, srbije

Predsednik srpskog parlamenta je izrazio spremnost da na novoj funkciji nastavi rad na unapređenju bilateralne saradnje i jačanju veza između dve države.

Istakao je da je prijateljstvo između dve zemlje i dva naroda dodatno ojačano u ovim teškim vremenima i da u prilog tome govori i donacija vakacina koje je Srbija, u znak solidarnosti, ustupila Severnoj Makedoniji.

Ministar Osmani se saglasio da se odnosi dve zemlje razvijaju u dobrom pravcu i istakao da je prioritet Vlade Severne Makedonije saradnja sa zemljama regiona, te da je u skladu sa tim njegova prva poseta kao ministra inostranih poslova upravo poseta Srbiji.

Istakao je važnost kontiuniranog političkog dijaloga jer je to, navodi, najbolji način rešavanja svih pitanja.

Zahvalio je na donaciji vakcina koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana uručio premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu.

Sagovornici su se složili da treba nastaviti dobru praksu saradnje koja već postoji kroz mehanizam zajedničkih sednica vlada dve zmelje i rad Mešovite komisije.

Razgovarano je o mogućnostima jačanja parlamentarne saradnje i dogovoreno je da se intenziviraju kontatki i posete između paralamentarnih grupa prijateljstva i parlamentarnih odbora, ali i da se uskoro organizuju i posete na nivou predsednika parlamenata.

Izvor