Četrdeset Senćana dobrovoljno dalo krv

Jedan od njih je i četrdesetogodišnji Vladimir Ćurčić. On je dobrovoljno dao krv četrdesetdva puta.

“Ja sam jedva čekao da napunim osamnaest godina kako bih mogao da dam krv, redovni sam davalac. Naravno, nisam mogao d adajem krv kada sam imao neke operacije, mora postojati pauza od šest meseci, ali kad god sam u mogućnosti, dajem krv. Dolazim iz porodice gde ima mnogo doktora i medicinskih sestara, tako da osećam obavezu da dam krv”, kaže Vladimir Ćurčić, dobrovoljni davalac krvi.

dobrovoljno, davanje, krvi, 2, , , martin, martinov

U Senti postoji tradicija dobrovoljnog davalaštva krvi. Komunikacija sa davaocima posebno se neguje, kažu u Crvenom krstu.

Teodora Đukić , Crveni krst “Senta” ističe:

“Što se tiče obaveštenja, dobijaju SMS poruke, obaveštavamo ih preko Fejsbuka, putem medija. Obavešteni su, s obzirom na to da samo jedan dan u mesecu mogu doći i dati krv.”

Lekari Zavoda za trasfuziju krvi Vojvodine apeluju na dobrovoljne davaoce da se vakcinišu protiv virusa korona.

Dr Neda Kocić, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine kaže:

“Ukoliko se vakcinišu Fajzerovom vakcinom ili vakcinom Sinovac, kineskog proizvođača, nema potreba za daljim odlaganjem davanja krvi. Ukoliko se vakcinišu ruskom vakcinom Sputnjik V, potrebno je da svoje davanje krvi odlože na bar dve nedelje.”

Ako su davaoci preležali korona virus, bez simptoma i imaju antitela, mogu da daju krv mesec dana od izlaska iz izolacije ili nakon negativnog testa na Covid – 19. Oni koji su imali težu kliničku sliku, sa upalom pluća, moraju da sačekaju najmanje tri meseca kako bi ponovo dali krv, kaže doktorka Kocić.

Izvor