U Podgoricu stigle vakcine iz Srbije; Brnabić: Želimo da gradimo mostove bratstva sa Crnom Gorom

Premijerka Srbije izrazila je zadovoljstvo što je u prilici da u ime građana Srbije i države uruči donaciju vakcina protiv korona virusa Crnoj Gori ističući da na ovaj način Srbija želi da otvori novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

krivokapic, brnabic

Srbija daje sve od sebe da pomogne drugima u regionu

Brnabić je poručila da Srbija čini sve što može da u teškim trenucima pomogne i drugim zemljama u regionu.

Brnabić je rekla da je to samo još jedan gest “pružene ruke”.

Kako je navela, prvi takav gest je bio kada je Srbija povukla odluku da crnogorski ambasador Tarzan Milošević mora da napusti Srbiju nakon što je ambasador Srbije Vladimir Božović proglašen za personu non grata u Crnoj Gori.

“Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, kao sa najboljim prijateljima”, kazala je Brnabić.

“Ovim želimo da odnosi budu između dva naroda kao između braće i sestara, najboljih i najvećih prijatelja. Želimo da gradimo mostove bratstva i prijateljstva sa Crnom Gorom”, poručila je Brnabić.

Brnabić je precizirala da donacija iz Srbije sadrži ukupno 4.000 doza, od kojih je ona večeras donela polovinu i najavila da će uskoro biti organizovana i primopredaja druge polovine namenjene revakcini.

Prema njenim rečima, ta količina vakcina možda ne deluje kao velika, ali je dovoljna da se vakcinišu ili zdravstveni radnici u crvenim kovid zonama ili najizloženiji zdravstveni radnici i starije stanovništvo, onako kako to budu odlučili nadležni u Crnoj Gori.

Izrazila je divljenje time kako se Crna Gora bori sa pandemijom virusa korona i u tom smislu kazala da primećuje da je sve veći broj testiranih što je pravi vid borbe dok ne stigne vakcina i da je sve više hospitalizovanih.

“Nama u Srbiji je drago što se nosite dobro sa pandemijom virusa korona”, istakla je Brnabić.

Navela je da je naročito u teškim vremenima solidarnost najvažnija i poručila da je Srbija spremna da donira još vakcina Crnoj Gori ukoliko to bude potrebno.

“Mi smo ove vakcine dobili zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina i veliko mi je zadovoljstvo što smo mogli da izađemo u susret Crnoj Gori”, kazala je Brnabić.

Krivokapić: Vakcine dokaz poštovanja Srbije prema Crnoj Gori

Premijer Crne Gore izjavio je večeras da su vakcine Sputnjik Ve koje je Srbija donirala toj zemlji dokaz velikog poštovanja koje Srbija iskazuje prema Crnoj Gori i izrazio nadu da će to biti novi početak razvoja međusobnih odnosa.

avion

“Nadam se da će ovo biti novi početak razvoja naših odnosa, koji su jedno vreme bili u zastoju. Moramo da unapređujemo naše odnose u korist naših građana, jer je to naša obaveza”, rekao je Krivokapić na aerodromu u Podgorici.

Crnogorski premijer iskazao je zahvalnost građanima Srbije, koji su se odrekli svojih vakcina i uputili ih građanima Crne Gore.

To su, istakao je, vakcine koje treba da zaštite stanovništvo Crne Gore i dodao:

“Zdravlje iznad svega, a solidarnost pre svega”.

Krivokapić je rekao da su građani Crne Gore dugo iščekivali kada će doći vakcine.

“Večeras, 74. dan od kako je ova vlada ustanovljena, stigla je vakcina. Ne želeći da optužujem bilo koga, ipak neko treba da se zapita šta je bilo u vremenskom periodu od 30. avgusta do 4. decembra, pa nismo odradili najveći deo posla da, kao Srbija, obezbedimo svojim građanima ono što je najvažnije, a to su vakcine koje će da se suprotstave pandemiji koja je zahvatila čitav svet”, rekao je Krivokapić.

Naveo je da mu je drago što je premijerka Srbije Ana Brnabić večeras u Podgorici i izrazio nadu da će se sledeći put naći lepšim povodom.

Izvor