Region: Rusija čeka zvanični zahtev Hrvatske za kupovinu Sputnjika; Još troje državljana BiH zaraženo britanskim sojem virusa

Bajich je gostujući u emisiji “Boje jutra” na TV Vijesti rekao da je stopa kumulativne incidence visoka u Budvi, Tivtu, Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Herceg Novom i Ulcinju.

crna, gora, korona

Prema njegovim rečima, da bi se sprečilo širenje zaraze najbolje bi bilo, kaže, da se sve zatvori, jer se mere ne poštuju posebno u ugostiteljskim objektima.

Govoreći o donaciji Srbije, Bajić je rekao da će prvi kontingent od 2.000 vakcina stići večeras u 18 časova na podgorički aerodrom.

Podsetio je da je napravljena nacionalna strategija za imunizaciju i da su u prioritetnoj grupi štićenici domova za stare i institucija za smeštaj lica sa težim poremećaja razvoja i osobe koje brinu o tim licima.

U drugoj prioritetnoj grupi su zdravstveni radnici i oosbe starije od 80 godina….

Bajić, kako prenosi portal Vijesti, nije želeo da licitira datumima dolaska vakcina drugih proizvodjača, a građani će, rekao je, o svemu biti blagovrememo obavešteni.

U Crnoj Gori šest smrtnih slučajeva i 404 novozaraženih osoba

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata prijavljeno šest smrtnih slučajeva i 404 novozaraženih osoba korona virusom, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje.

Analizirano je 1.628 uzorka na novi korona virus, a najviše novozaraženih je u Podgorici – 164.

Među umrlima najmlađi pacijent je imao 53, a najstariji 77 godina.

Ukupan broj preminulih od posledica korona virusa od početka epidemije u Crnoj Gori je 916.

Prijavljen je oporavak 506 pacijenata, a broj trenutno aktivnih slučajeva 8.528.

Ukupno inficiranih od marta prošle godine je 70.174.

U Hrvatskoj 18 smrtnih slučajeva i 502 novozaražene osobe

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata prijavljeno 18 smrtnih slučajeva i 502 novozaražene osobe korona virusom, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva je ukupno 2.219, među njima su 884 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 82 pacijenta.

Od početka epidemije, krajem februara prošle godine, u Hrvatskoj je do danas ukupno zabiležena 238.501 osoba zaražena novim korona virusom, od kojih je 5.375 preminulo, ukupno se oporavilo 230.907 osoba, od toga 224 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je 11.050 osoba.

Ukupno je testirano 1.282.357 osoba, od toga 7.348 u poslednja 24 sata.

Još 1.097 slučajeva potvrđeno u Sloveniji, preminulo 12

U Sloveniji je u toku prethodnog dana testirano 5.115 osoba, od kojih je 1.097 bilo pozitivno na korona virus, odnosno 21,4 odsto, saopštila je danas slovenačka vlada.

U istom periodu od posledica virusa preminulo je 12 osoba, prenosi portal 24UR.

Trenutno, aktivno je 11.639 slučajeva, od kojih je 648 na bolničkom lečenju, a 127 na intenzivnoj nezi.

Do sada je u Sloveniji protiv korona virusa vakcinisano više od 71.000 osoba.

U RS sedam smrtnih slučajeva i 112 novozaraženih

Po izveštaju Instituta za javno zdravlje estirano je 575 laboratorijskih uzoraka, medu kojima je 51 muškarac i 61 ženskih osoba, od kojih su 10 mlađe, 65 srednje i 37 osoba starije zzivotne dobi.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 41.827 slučajeva virusa korona, a preminula je ukupno 2.178 osoba kod koje je potvrđen test na virus korona.

O novog virusa korona, do sada se oporavilo 31.307 osoba, a testirano je ukupno 193.295 osoba.

Još troje državljana BiH zaraženo britanskim sojem virusa

U BiH su potvrđena još četiri slučaja novog soja britanskog virusa, a virusolog Teufik Goletić, da su od toga tri državljana BiH – dva sa područja Zenice i jedan sa područja Sarajeva.

Goletić je za sarajevsku N1 tv rekao da to govori da se britanski soj virusa širi i da se mora voditi računa o poštovanju epidemioloških mera.

“Bojim se da nismo u prilici da se previše opuštamo, pogotovo što osim tog britanskog soja mi smo utvrdili i prilikom prošlog sekvencioniranja, a i sada da imamo još jednu vrlo interesantnu liniju B1258, koja se bitno uspešnije prenosi unutar populacije ljudi nego dosadašnji SARS-Cov-2 virus”, rekao je.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija u BiH se sa pojavom ovog soja komplikuje i očigledno je, ističe, da na terenu cirkulišsu različite genetske linije i varijante.

Upitan da li to znači potvrdu da se britanski soj širi među populacijom u BiH, Goletić kaže:

“To upravo znači to. Nažalost, on se očigledno širi. Mi imamo i nekih prvih pokazatelja da neki od PCR testova, njihova senzitivnost, može doći u pitanje. U tom kontekstu, verovatno će Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH dati zasigurno preporuku koji testovi bi bili najadekvatniji za pokrivanje svega što nam trenutno cirkulira u humanoj populaciji u BiH”, rekao je Goletić, koji je stava da epidemiološke mere ne treba popuštati.

Rusija čeka zvanični zahtev Hrvatske za kupovinu Sputnjika

Rusija očekuje da će Hrvatska podneti zvanični zahtev za kupovinu vakcine Sputnjik V, izjavio je danas za TAS S ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko.

Nesterenko je naveo da je razgovarao sa hrvatskim ministrom zdravlja Vilijem Berošom, što je za njega pokazatelj namere hrvatske vlade da razmotri nabavku vakcine Sputnjik V iz Rusije.

“Ministar je podvukao da Hrvatska uzima u obzir da je ovaj lek efikasan protiv korona virusa i da oko 30 država, među kojima i Mađarska, članica EU, planira da ga kupi”, kazao je ruski ambasador.

On je naveo da zvanični zahtev za vakcine treba da stigne iz Zagreba.

“S obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije, potrebno je poštovanje određenih pravila koja je postavila EU o kupovini stranih lekova”, naglasio je Nesterenko i dodao da se EMA bavi tim pitanjem i da se očekuje da odluči u slučaju Hrvatske.

Ruski ambasador je rekao Berošu i da bi hrvatske ovlašćene agencije i predstavnici Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) trebalo da obave razgovore o svim detaljima isporuke ruske vakcine.

Plenković: Želimo rusku vakcinu, čekamo odobrenje EMA

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas da je Vlada obavila inicijalne razgovore s ruskom stranom o nabavci vakcine „Sputnjik Ve“.

Ako ta vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), želimo da budemo u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak cepiva, kazao je Plenković, prenosi agencija Hina.

Uz ocenu da je u medijima mnogo “kakofonije” u vezi s ruskom vakcinom, premijer je naglasio da je hrvatska Vlada proteklih meseci radila na tome da osigura dovoljne količine za celu populaciju što je, podsetio je, bila i njena odgovornost.

“Hrvatske je članica Evropske unije, procedura zaštite zdravlja naših sugrađana dodatno je ojačana time što svi lekovi i vakcine koje dolaze na naše tržište prolaze filtere i kontrole Evropske agencije za lekove, a u tom procesu učestvuje i hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED)”, izjavio je Plenković.

Ocenio je da je Hrvatska sada u poziciji da, ne svojom krivicom, sporije dolazi do vakcina na nivou EU, te da Vlada želi da vidi koje su druge mogućnosti za eventualnu nabavku vakcine koja, poput Sputnjika, može biti dostupna.

Plenković je potvrdio da je Vlada uspostavila inicijalne kontakte s ruskom stranom, rekavši da će resori zdravstva i inostranih poslova poslati određene upite i zahteve ruskoj strani. Dodao je da Rusija trenutno kontaktira s agencijom EMA na nivou tzv. naučnog odbora, a u tom procesu će učestvovati i HALMED.

On je rekao da Vlada želi da bude odgovorna za sve aspekte, naročito kada je reč o zdravstvu i sigurnosti građana.

Izvor