Početak suđenja Milošu Simoviću zakazan za 5. april

cekic, sudnica, sud, presuda, pravosudje, pravda, 4

Ovo ročište bilo je zatvoreno za javnost a trajalo je svega pola sata, nakon čega je sud za 5. april zakazao početak suđenja, koje će javnost moći da prati, a Simović detaljno da iznese odbranu.
On je na ranijim suđenjima za druga krivična dela potvrdio da je nakon svađe, pucao u Kalinića, jer se plašio da će on ubiti njega.
I Simović i Kalinić se sada nalaze u srpskim zatvorima gde izdržavaju maksimanle zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đunđića 2003. godine, razne zločine koje su izvršili kao pripadnici “zemunskog klana”, ali i više ubistava u Beogradu 2004. godibe.

Kalinić koji u ovom procesu ima status oštećenog, pojaviće se takođe pred sudom kada dođe red za njega da svedoči o ovom događaju.

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije “Sablja” 2003. godine i do ovog događaja odolevali su hapšenju, sarađujući u novim krivičnom delima. Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Međutim, među njima je, kako su ranije rekli pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje, pa je Simović pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.

Kalinić je završio u bolnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana kasnije u blizini granice sa Hrvatskom, kada je uhapšen i zatvoren. 

Istragu za ovaj pokušaj sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskom. Optužnicu protiv Simovića zastupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.
Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici “zemunskog klana”.

Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.
Ista kazna im je izrečena i u postupku koji se je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.

Izvor