Oporavlja se žena koju su izujedali psi lutalice u Subotici

Nesrećnu ženu psi lutalice napali su juče u jutarnjim časovima na parkingu u blizini autobuske stanice i naneli joj teže telesne povrede od kojih se oporavlja u subotičkoj bolnici.

opsta, bolnica, subotica, 2

“Moramo da naglasimo da je stabilnog zdravstveno stanja, da povrede nisu bile opasne po život. U toku je dalje lečenje i zbrinjavanje pacijentkinje i u sledećih nekoliko dana biće otpuštena na kućno lečenje, a nakon toga će se ambulantno sanirati posledice povreda. Moram da naglasim da ovakav speten povreda koji zahteva hospitalizaciju se izuzetno retko dešava. U prethodne četiri godine nismo imali ni jednu hospitalizaciju nakon ujeda pasa“, rekao je direktor Opšte bolnice u Subotici dr Slobodan Puškar.

Gradonačelnik Bakić je apelovao na građane da prijavljuju kretanje pasa lutalica, ali da osim toga ne preduzimaju ništa više, već da taj posao prepuste nadležnim službama. Kako je rekao, i pored svih napora koji su uloženi u saniranje problema s psima lutalicama u gradu, postoje prostori koji su teško dostupni za službenike ZOO higijene, koji su samo u ovoj godini imali deset intervencija na potezu na kojem se nalazi i mesto na kojem je došlo do napada.

“Postoji jedan pravac koji je teško kontrolisati. To je iza Kuće zdravlja prema teretnoj stanici, to je jedan ogroman prostor u šipražju. Nedostupan za čoveka, a kamoli za više ljudi da bi se mogao prečešljati. I iz tog pravca postoji jedna grupa pasa lutalica koja nastupa”, rekao je on.

Iako je izgrađen novi azil za pse lutalice, a njihova populacija se steriliše, vakciniše i markira, poseban problem predstavlja nesavesno držanje pasa. Odnosno izbacivanje ljubimaca na ulicu kada vlasnicima dosade, ili više nema uslova za njihovo držanje. Kontrolom inspekcija krajem pretprošle i početkom prošle godine, utvrđeno je da je tek svaki treći vlasnički pas čipovan, tek svaki peti redovno vakcinisan.

“Svakako ćemo gledati da budemo dostupniji i da pokušamo da istrajemo kako bi u narednom period uspeli da, na neki način, odgovornije postupe vlasnici svih pasa i da sprovedemo vakcinaciju i čipovanje kao početni zadatak svih nas”- poručio je sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Radoslav Vukelić.

Nesrećna žena ima pravo na odštetu. Zbog ujeda pasa lutalica samo u poslednje dve godine žrtvama je isplaćeno više od deset miliona dinara.

Izvor