Lajčak: Normalizacija odnosa je moguća

Lajčak je objasnio da je EU posrednik u tom dijalogu, ne nameće bilo šta, ali posreduje u pregovorima kako bi se pronašlo uzajamno prihvatljivo rešenje o različitim elementima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

miroslav, lajcak, predstavnik, eu

U pravu ste da se tema o kojoj se raspravlja od septembra odnosi na uzajamna finansijska potraživanja i imovinska pitanja. Već smo imali tri runde diskusija na nivou glavnih pregovarača prošle godine, što je omogućilo stranama da razmene svoje stavove, i održali smo uvodne diskusije o ovom veoma složenom i osetljivom pitanju, rekao je on.

Spremni smo da nastavimo čim nova vlada u Prištini preuzme dužnost, poručio je Lajčak.

On je istakao da EU i SAD imaju dugu i produktivnu istoriju bliske saradnje na zapadnom Balkanu i u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Ova saradnja je donela opipljive pozitivne rezultate proteklih godina, i ja sam u čestom kontaktu sa svojim američkim kolegama, kako bismo pripremili zajedničku strategiju i zajedničke aktivnosti, i radujemo se obnovljenoj bližoj transatlantskoj saradnji, predočio je Lajčak.

Upitan šta bi trebalo da bude glavni element sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, Lajčak je objasnio da su se strane saglasile o glavnim elementima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji u julu.

Neke od njih već znate jer se o njima diskutovalo ili su zaključeni tokom leta 2020. Ostali će biti deo naših budućih razgovora, naveo je Lajčak.

Izvor