Kikinda izdvojila 28,5 miliona za udruženja koja čuvaju tradiciju

Akademsko društvo za negovanje muzike “Gusle” iz Kikinde jedna je od najstarijih institucija kulture u Srbiji, koja kontinuirano radi od 1876. godine. Kao udruženje od posebnog značaja, prepoznato je i u svom gradu, odakle dolazi i najznačajnija finansijska podrška za njihov rad, priča direktor Društva Zoran Petrović.

ugovori, , , aleksandar, kurbalija

“Gusle su pre nekoliko dana napunile punih 145 godina, ulazimo u 146 sezonu, nadamo se koncertnu. Da nije razumevanja grada, ne bismo opstali, jer kultura nije tržišna kategorija. Ona je, od kako je sveta i veka, kategorija kojoj se donira i poklanja,” kaže Petrović.

Protekle godine, Skupština grada Kikinde izglasala je lokalni akcioni plan za poboljšanje položaja ratnih veterana u tom gradu. Tako su i Srpski ratni veterani u Kikindi izdvojeni kao udruženje od posebnog značaja, kaže predsednik Skupštine tog udruženja u Kikindi Vladimir Radojčić.

“Tako da je to nastavak saradnje, koji nama omogućava dalji, bolji i jednostavniji rad. Mi smo do sada na mnogo teži način funkcionisali kao organizacija. Sada će nam to biti mnogo jednostavnije i, nadamo se, na korist svih naših članova,” dodaje Radojčić.

Za finansiranje udruženja od posebnog značaja, lokalna samouprava u Kikindi izdvojila je ove godine 28,5 miliona dinara, koja su raspoređena na 13 organizacija, iako je konkurisalo 18 udruženja, naglasila je zamenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić Kiurski.

“Grad Kikinda ovakvim izdvajanjem pokazuje da uvažava njihov rad, njihov značaj i interes koji udruženja imaju i na polju kulture, umetnosti, muzičkog stvaralaštva, kao i na polju čuvanja kulture i tradicije našeg jezika i ne samo nacionalnog identiteta, već i identiteta nacionalnih manjina,” napominje Jakšić Kiurski.

Da bi udruženja funkcionisala punim kapacitetom, pored finansijske podrške, neophodna je i stabilizacija epidemijske situacije. Potpisnici ugovora sa gradom Kikindom nadaju se da će ove godine moći ponovo nesmetano da rade, u korist svih Kikinđana.

[embedded content]

Izvor