Ford ulaže milijardu dolara u fabriku u Evropi

Ford će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje fabrike u Kelnu i napraviće od nje bazu za proizvodnju automobila s nultom emisijom gasova, koristeći kao okosnicu Folkvagenov mehanički okvir, izjavio je danas predsednik Forda Evropa, Stjuart Rouli, na konferencije za novinare, prenosi agencija AP.

ford

Dodao je da će Fordova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električcnih vozila.

Novi električni automobil američkog proizvodnjača trebalo bi da izađe na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao da usledi još jedan.

Kompanija je saopštila da su komercijalna vozila ključ rasta i profitabilnosti u Evropi, i da će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu s Folksvagenom i Fordovim zajedničkim preduzećem Otosan u Turskoj.

Sporazum omogućava Fordu da koristi VW-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju električnih vozila, budući da se auto industrija okreće proizvodnji četvorotočkaša sa nultom emisijom gasova.

Iz Forda su istakli da je odluka o investiciji u fabriku u Kelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, doneta pošto se njeno evropsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Investicija, koja treba da bude realizovana do 2025. godine, predstavlja jedan od Fordovih najznačajnijih poteza u poslednjih dve-tri decenije i “podvlači našu privrženost Evropi i modernoj budućnosti”, rekao je Rouli.

Ovo ulaganje je, inače, deo Fordovih planiranih rashoda od najmanje 22 milijarde dolara predviđenih strategijom od 2016. do 2025. godine o prozivodnji elektrčnih vozila.

Izvor