Evropski sud tražio oslobađanje Navaljnog; ruski ministar pravde: Zahtev bez presedana

Sud je 16. februara 2021. odlučio da zatraži od vlade Rusije da oslobodi Navaljnog prema pravilu 39 Poslovnika Suda, preneo je Rojters.

aleksej, navaljni, sud

Ova mera treba odmah da se primeni, navedeno je u saopštenju.

Čujčenko: Zahtev ne moše biti ispoštovan

Ruski ministar pravde Konstantin Čujčenko ocenio je da je zahtev Evropskog suda za ljudska prava za puštanje na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog bez presedana, dodajući i da je to neizvodljivo, jer nema pravnu osnovu.

“Zahtev ECHR koji smo danas dobili je bez presedana iz više razloga”, naveo je Čujčenko, preneo je TAS S.

“Prvo, to je jasno i očigledno mešanje u sudsku vlast suverene države”, istakao je on.

“Drugo, ovaj zahtev je neosnovan i nezakonit, jer ne sadrži niti jednu činjenicu, niti jednu pravnu normu koja bi omogućila sudu da donese takvu presudu”, rekao je ruski ministar pravde.

“Treće, ovaj zahtev je suštinski neizvodljiv, jer, prema ruskom zakonu, ne postoje zakonski osnovi za puštanje ove osobe iz pritvora”, naglasio je Čujčenko.

“Rusija se neće povinovati presudi Evropskog suda za ljudska prava o hitnom puštanju na slobodu Navaljnog, u skladu sa ruskim ustavom”, izjavio je zamenik predsednika državne Dume, Petar Tolstoj.

On je podsetio da ruski ustav sada ima klauzulu koja predviđa da Rusija ispunjava svoje međunarodne obaveze, ali politizovana tumačenja međunarodnih tela, poput ECHR prema Rusiji neće biti poštovana, ako su u suprotnosti sa osnovnim zakonom.

Izvor