Emini: Kurti nije čovek kompromisa

Ona je istakla da su svi u međunarodnoj zajednici ukazali da je neophodno postići dogovor u dijalogu, a na pitanje Tanjuga da li je sa Prištinom odnosno vladom koju bi vodio Kurti, moguć kompromis, Emini ističe da Kurti nije poznat kao neko ko prihvata kompromise i naglasila da sada zavisi kako će teći saradnja SAD i EU i kakav pritisak će vršiti na Kurtija.

beograd, pristina, kosovo, srbija, dijalog

Ocenila je da Kurti navodima da dijalog nije prioritet želi da dobije na vremenu za dogovor oko stava u vezi pregovora uz posredovanje Brisela.

Podsetila je da je u prošlosti postojao interni konflikt na Kosovu oko zajedničke policije, što sada, ako Kurti bude premijer i Vjora Osmani predsednica, neće biti problem.

Ukazala je i da je pogrešan pristup koji je imao prema dijalogu već jednom srušio Kurtija zato misli da on želi samo da dobije na vremenu, i pripremi javnost na mogućnost istupanja iz procesa dijaloga, kako bi za to imao podršku.

Kada je reč o ujedinjenju sa Albanijom Emini je podsetila da Kurti i Edi Rama nisu u najboljim odnosima, ali i navodi da Samoopredeljenje ima svoj ogranak u Albaniji, koji bi mogao postati snažniji na tamošnjoj političkoj sceni.

Takođesmatra pitanje ujedinjenja sa Albanijom političari na Kosovu koriste pre svega za mobilizaciju glasača, ali i kao pretnju međunarodnoj zajednici, bez jasne ideje kako bi to uopšte mogli sprovesti.

Predsednik IIP Hanes Svoboda, inače bivši dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu, ocenio je da je neophodno da se brzo pokrene iskreni dijalog.

Prema njegovim rečima neće biti ni investicija, a tako ni rešenja drugih važnih pitanja koja tište Kosovo, ako postoji stalna opasnost od konflikta.

Svoboda je dodao da bi dogovorom sa Srbijom Priština mogla i lakše pridobiti preostalih pet članica EU za priznanje njene nezavisnosti.

Kada je reč o pričama o Velikoj Albaniji on je kazao da su to lude ideje i da se ne može odbijati “pripajanje” severa Kosova Srbiji, a ujedno ići ka ujedinjenju sa Albanijom.

Izvor