EK: Detalje nove metodologije još razrađujemo sa Srbijom i EU27

Evropska komisija trenutno radi na planu primene nove metodologije za Srbiju i Crnu Goru koji bi narednih par nedelja trebalo da bude i zvanično predstavljen zemljama članicama, ali i usvojena pre početak rada ”po sistemu klastera”.

evropska, unija, komisija, eu, ek, brisel, jpg, 660x330

”Detalji nove metodologije se još raspravljaju u Savetu EU u okviru diskusije o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Severnu Makedoniju. Posebna diskusija se vodi o primeni metodologije na Srbiju i Crnu Goru, s obzirom na to da su one naprednije u svojim pristupnim pregovorima i da je cilj prilagoditi ovu metodologiju u okviru postojećih pregovaračkih okvira”, kaže portparolka EK, Ana Pisonero.

Prva Međuvladina konferencija EU Srbija po novoj metodologiji trebalo bi da bude održana u junu, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Dodaje se da su očekivanja EK ”ambiciozna” kada je Srbija u pitanju i da se planira otvaranje dva klastera tokom 2021. godine.

Govoriće o klasterima tri i četiri koji se odnose na ekonomske reforme odnosno trasport, energetiku i očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

Takvim redosledom Srbija bi praktično paralelno sa EU radila na evropskim prioritetima za naredini period, naglašavaju u Briselu.

Pregovarački okvir Srbije ne bi trebalo da se menja, a 35 pristupnih poglavlja će biti tematski grupisano u šest kalstera počev od vladavine prava, unutrašnjeg tržišta, ekonomkih pitanja, zelene agende i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Otvaranjem jednog klastera biće otvoreno više poglavlja, a u Briseleu insitiraju na tome da će se na taj način proces pristupnja ubrzati i učitini efksanijim i predvidljivijim reforme, prvenstveno u oblasti vladavina prava, kao i merila za otvaranje, prelazna merila i merila za zatvranje poglavlja, na osnovu koji će se sada otvarati i zatvarati klasteri, i dalje ostaju u primeni.

U EK zaključuju da je do usvajanja predloga o primeni nove metodologije još rano konkretizovati detalje njene primene.

Izvor