Đukanović optužio vladu što Crna Gora nema vakcinu

Kako je najavljeno, u Crnu Goru će danas iz Srbije stići prvih 2.000 doza ruskih vakcina za zaposlene u crvenim zonama kovid bolnice.

Đukanović za podgoričku Pobjedu rekao da se ne meša u nadležnost drugih, ustavom nadležnih odgovornih organa, posebno, kako navodi, onih koji svoj “autoritet grade na manipulaciji i podmetanju faktura za svoju neodgovornost drugima, uključujući i predsednika države”.

milo, djukanovic

Predsednik Crne Gore je tako odgovorio na pitanje da li je njegova aktivnost kao predsednika u borbi države protiv kovida bila nedovoljna i neadekvatna, kako je to često sugerisano u reagovanjima Ministarstva zdravlja i vlade.

Đukanović je rekao da je 21. januara informisao predsednika vlade o ponuđenoj donaciji investitora Petrosa Statisa.

Kritikujući izjave nadležnih u Ministarstvu zdravlja na temu nabavke vakcina, Đukanović kaže da one predstavljaju “neodgovorno zamajavanje javnosti” i “providne pokušaje da se za vlastitu nesposobnost i neodgovornost okrivi prethodna vlast”.

“Činjenice su ipak neumoljive”, naveo je Đukanović i dodao:

“Ova vlada stupila je na dužnost 4. decembra, dakle pre 74 dana. Mogla je i znatno ranije da je bilo elementarne političke odgovornosti njenih konstituenata – tri koalicije koje su na izborima dobile 41 poslanički mandat. Mogla je, jer su mandat za sastav vlade dobili 8. oktobra 2020, pre više od četiri meseca. Tokom mandata ove vlade trendovi obolevanja i smrtnosti uzrokovanih korona virusom su se drastično pogoršali”.

Đukanović je istakao da bi bilo nemoralno na obolevanju građana i na izgubljenim životima praviti politički profit, “ali jednako tako bilo bi nemoralno i politički neodgovorno prećutkivati nesposobnost vlasti da obezbedi zaštitu koju imaju stanovnici drugih država”, prenos Pobjeda.

Đukanović smatra da odgovorna za ovakvo epidemiološko stanje u Crnoj Gori ne može biti ni stara, ni buduća vlada.

“Mora biti ona koja je aktuelna. Vakcine se mogu kupiti i to potvrđuju primjeri drugih zemalja, uključujući i one iz našeg regiona. Crna Gora ih nema zato što aktuelna vlast nije sposobna da ih obezbedi”, naveo je crnogorski predsednik.

Izvor