Svet: Izrael vakcinisao četiri miliona ljudi; Oko 4.000 radnika “Amazona” dobilo netačne rezultate testa

On je potvrdio da od početka godine nedeljna evidencija o novim slučajevima kovida-19 pokazuje pad od skoro 50 odsto i podsetio da je u nedelji od 4. januara, u kojoj je potvrđeno više od pet miliona novih slučajeva novoinficiranih, nedeljni broj zaražavanja pao na 2,6 miliona u nedelji koja je počela 8. februara, prenosi TAS S.

koronavirus, covid, 19, izrael, 6

Izrael: Vakcinisano četiri miliona ljudi

Četiri miliona građana Izraela, odnosno oko 44 odsto stanovništva, primilo je prvu dozu vakcine protiv kovid-19, saopšteno je danas iz kancelarije premijera Benjamina Netanjahua.

Prema najnovijim podacima, oko dve trećine vakcinisanih Izraelaca primili su vakcinu Fajzer/Biontek.

Oko tri miliona Izraelaca ne mogu da budu vakcinisani, među koje spadaju oni ispod 16 godina, zatim osobe koje su preležale kovid i još neke grupe stanovništva, dodaje se u tekstu.

Dve doze vakcine je primilo 2,6 miliona Izraelaca, preneo je Tajms of Izrael.

“To nam potvrđuje da primena javnih antiepidemijskih mera daje rezultate čak i kada smo suočeni sa više varijanti korona virusa. Sada je važno kako ćemo odgovoriti na ovaj trend. Vatra nije ugašena, ali uspeli smo da je smanjimo. Ukoliko prekinemo borbu na bilo kojem frontu, virus će se ponovo obrušiti na nas”, ukazao je generalni direktor SZO.

Izrael najavljuje popuštanje kovid mera

Izrealska Vlada najavljuje popuštanje restriktivnih mera za trgovinske radnje i otvaranje hotela i vežbaonica za građane koji su primili obe doze vakcine ili su stekli imunitet nakon preležanog kovida-19.

S obzirom da je skoro 43 odsto građana Izraela primilo najmanje prvu dozu vakcine, vlada planira postupno ublažavanje restriktivnih mera koje su uvedene 27. decembra prošle godine.

Tržnim centrima, pijacama, knjižarama i muzejima od nedelje će biti dozvoljeno da rade, najavljeno je iz kabineta premijera Benjamina Netenijahua, prenosi Rojters.

Svim građanima koji poseduju tzv. zelenu propusnicu, potvrdu da su stekli imunitet na kovid-19 koja se objavljuje na jednoj aplikaciji ministarstva zdravlja Izraela, imaće pristup slobodnim aktivnostima npr. u teratanama i moći će da borave u hotelima.

U Izraelu je potpuno imunizovano skoro 30 odsto od ukupno devet miliona stanovnika sa dve doze vakcina kompanija Fajzer/Bajontek, što je preduslov da se započne sa ublažavanjem restriktivnih mera.

Od početka pandemije u Izraelu je potvrđeno 730.293 zaraženih korona virusom i 5.414 smrtnih slučajeva kovid pacijenata.

Palestinci: Izrael blokirao isporuku vakcina za Gazu

Palestinske vlasti optužile su Izrael da je blokirao isporuku 2.000 vakcina protiv korona virusa za zdravstvene radnike u Gazi, koje je trebalo da budu poslate sa Zapadne obale.

Kako navodi ”Gardijan”, ministarstvo zdravlja sa sedištem na Zapadnoj obali planiralo je da pošalje doze ruske vakcine Sputnjik V u Gazu, kojom upravlja pokret Hamas.

Ministarka zdravlja Mai al Kajla rekla je da su te doze bile namenjene medicinskom osoblju koje radi u prostorijama intenzivne nege, gde se leče pacijenti oboleli od korona virusa i osoblju koje radi na odeljenju za hitne slučajeve.

Izraelska vlast koja vodi civilne poslove na okupiranim palestinskim teritorijama saopštila je da je palestinska uprava zatražila da se 1.000 doza prebaci u Gazu, ali da “čeka političku odluku”.

U Meksiku 3.098 novozaraženih, umrlo još 450 ljudi

Meksičko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđeno 3.098 novih slučajeva korona virusa, a da je od posledica te infekcije umrlo još 450 ljudi.

Od početka pandemije u Meksiku su potvrđena 1.995.892 slučaja COVID-19, a umrlo je 174.657 osoba.

Meksiko je po broju smrtnih slučajeva od korona virusa na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

Vlasti su ranije saopštile da je stvarni broj zaraženih i umrlih verovatno znatno veći od zvaničnih podataka zbog malog broja testiranih.

kovid, laboratorija, meksiko

Japan: Milioni vakcina mogu propasti zbog nedostatka špriceva

U Japanu raste strah da bi milioni doza vakcine protiv korona virusa mogli propasti zbog nedostatka odgovarajući špriceva.

Vlasti nastoje da nabave posebne špriceve kako bi iz jedne bočice vakcine moglo da bude izvučeno maksimalnih šest doza, a proizvođači špriceva nastoje da povećati proizvodnju, prenosi Rojters.

Kompanija Fajzer, čije je vakcine Japan nabavio, tvrdi da se iz jedne bočice može dobiti šest doza vakcine, ali su potrebni posebni špricevi.

Tokio je pripremio standardne špriceve kojima se jedna bočica može rasporediti na pet doza.

“Još pokušavamo da obezbedimo posebne špriceve”, izjavio je danas ministar bez portfelja Katsunobu Kato.

Japan ima 126 miliona stanovnika, a sa Fajzerom je potpisao ugovor o nabavci 144 miliona doza vakcine, odnosno dovoljno za 72 miliona ljudi.

Korporacija Nipro, koja u pogonu u Tajlandu proizvodi 500.000 špriceva mesečno, saopštila je da planira da poveća mesečnu proizvodnju na nekoliko miliona, ali je upozorila da će joj za to trebati pet meseci.

Drugi veliki japanski proizvođač medicinske opreme, Terumo, saopštila je da počinje da razvija špriceve koje iz bočice mogu da izvuku šest doza, ali da još ne zna kada će početi komercijalnu proizvodnju.

Oko 4.000 radnika “Amazona” dobilo netačne rezultate testa

Blizu 4.000 zaposlenih u kompaniji “Amazon” je dobilo netačne rezultate testova na kovid, nakon greške.

Privatni rezultati testova koji su podeljeni sa Nacionalnom zdravstvenom službom (NHS) u Velikoj Britaniji su dali 3.853 netačnih rezultata 13. februara, potvrdila je vlada, a preneo BBC.

Zaposlenima je prvo rečeno da su negativni na kovid, a onda su dobili potpuno drugu poruku, dodaje se.

Kol centar službe “Testiraj i pronađi” pri NHS-u je dobio više od 500 poziva zaposlenih.

“Amazon” je saopštio da je ispoštovao instrukcije NHS-a, da su zaposleni upoznati s greškom i podržali ih da “preduzmu odgovarajuće korake.”

Ministarstvo zdravlja i socijalne nege je saopštilo da je svim zaposlenima kojima je pogrešno naređeno da se samoizoluju rečeno u kratkom roku da ne treba to da rade.

U pisanoj poruci, koju je video BBC, jedan radnik iz magacina je rekao da im je rečeno da su negativni na kovid u petak, a dan kasnije im je rečeno da su pozitivni i da moraju da se samoizoluju.

Sledeća poruka koju su dobili bila je da je u pitanju bila “sistemska greška”.

Radnik iz kol centra pri Nacionalnoj javnoj službi je rekao da je tim za koji radi primio više od 500 poziva zaposlenih iz “Amazona” u subotu.

“Ne samo da je uticalo na osoblje već i na njihove porodice i na čitava domaćinstva. Partneri i deca zaposlenih u Amazonu su takođe morali da se samoizoluju, zbog čega su neki izgubili prihode”, rekao je radnik kol centra koji je želeo da ostane anoniman.

Izvor