Sud u Strazburu odbacio žalbu Avganistanca protiv Nemačke

Agencija navodi da je Avganistanac čija su dva sina starosti osam i 12 godina ubijena u napadu, Abdul Hanan, predao slučaj Evropskom sudu za ljudska prava nakon što su nemačke vlasti odbile da procesuiraju Klajna i u svojoj tužbi naveo da Nemačka nije sprovela efikasnu istragu i da u Nemačkoj nije mogao da pokrene proces pred domaćim sudovima.

evropski, sud, za, ljudska, prava, strazbur, 2

Nakon što su 3. septembra 2009. godine pobunjenici oteli dve cisterne goriva koje su, kako je saopšteno iz Evropskog suda, postale imobilisane na peščanoj obali reke Kunduz, pukovnik Klajn je izdao komandu da se iz aviona bombarduju imobilisane cisterne goriva.

Prema rečima pukovnika Klajna, verovatno je trebalo da cisterne budu iskorišćene kao oružje u napadu na logor Bundesvera, a u napadu je poginulo ili ranjeno oko 100 ljudi, među kojima i deca.

Ovim povodom, nemački Savezni javni tužilac pokrenuo je u martu 2010. godine istragu protiv pukovnika i prvog narednika, koji mu je asistirao u noći bombardovanja,a ona je prekinuta već u aprilu iste godine, i to zbog nedostatka osnova sumnje.

Žalba Hanana na odluku o prekidu istrage je odbijena, a u maju 2015. godine Ustavni sud Nemačke je odbio i njegovu ustavnu žalbu.

I Sud u Strazburu koji je danas odbacio žalbu Hanana, u obrazloženju je naveo da su nemački savezni tužioci svoju odluku doneli na osnovu znatne količine materijala koji se odnosi na okolnosti vazdušnog napada kao i da je nemački Savezni ustavni sud, odbacio slučajeve Hanana i dodao da je parlamentarna istražna komisija obezbedila visok nivo javnog nadzora nad ovim slučajem, navodi agencija.

Izvor