Podgorica: Ukinuto finansiranje opozvanih ambasadora

Kako “Vijesti” saznaju u Ministarstvu spoljnih poslova, opozvanim ambasadorima nije dozvoljeno da dalje koriste bilo kakva sredstva kojima raspolaže Ministarstvo, poput službenih automobila.

ministarstvo, spoljnih, poslova, crne, gore

Ministarstvo je u saopštenju podsetilo da je ambasadorima koje je opozvala Vlada dat rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

“Instrukcija je upućena još 18. decembra prošle godine. Ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a opoziv će formalno stupiti na snagu potpisom predsednika. U skladu sa Zakonom o spoljnim poslovima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, današnjom instrukcijom su određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora”, navodi se u saopštenju.

Dosadašnji ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović u ponedeljak je najavio da neće poštovati odluku o opozivu dok je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne potpiše.

Ministarstvo je najavilo da te aktivnosti neće biti tolerisane, ali da mogu naškoditi ugledu i imidžu Crne Gore u zemlji prijema.

Đukanović se pre dvadesetak dana sastao sa ministrom spoljnih poslova Đorđem Radulovićem i potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem nakon čega je saopšteno da je postignut dogovor oko opozvanih ambasadora.

Vlada je ranije opozvala ambasadore iz Kine Darka Pajovića, Vatikana Miodraga Vlahovića, Bosne i Hercegovine Obrada Stanišića, Italije Sanju Vlahović, Njemačke Veru Kuliš, Srbije Tarzana Miloševića i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanku Jeknić.

Izvor