Petronijević: Ne verujem u domete suda za zločine OVK

“Ne verujem u taj sud još od momenta kada se pojavio i počeo da radi. U pitanju je jedna vrsta političkog mehanizma, koji je Vašington, odnosno globalistički deo Evropske unije, koji je u saglasju sa aktuelnom američkom administracijom formirao, kako bi disciplinovao i držao pod kontrolom one koji ne slušaju, kao što su svojevremeno Haški tribunal koristili za pritisak na Srbe”, rekao je Petronijević za Kosovo online.

hašim, tači, hag, suđenje

Dodaje da se i dalje boji da je to glavni razlog osnivanja suda, i podseća da je ovo bio način da se pred kosovske izbore eliminišu Tači, Veselji i ostali, kako bi direktno uticali na njihov ishod.

On ne isključuje mogućnost da će sud ukinuti pritvor Tačiju i ostalima kada proceni da je situacija posle izbora pod kontrolom.

Ubeđen je da u postupcima pred Specijalnim sudom ne može biti postignuta pravda za srpske žrtve, a posebno ga brine optužnica, koja samo pominje ratne zločine počinjenje nad Srbima i uglavnom se bavi međusobnim likvidacijama Albanaca na Kosovu.

“Gotovo 80 odsto te optužnice se odnosi na krivična dela povezana sa međusobnim ubijanjem Albanaca. Optuženi su za zajednički zločinački poduhvat. Apriori sam protiv tog oblika krivične odgovornosti, ali primenili su ga na nas, pa na Hrvate, a evo sada je došao red i na Albance”, rekao je Petronijević.

U optužnici se navodi da je cilj zajedničkog zločinačkog poduhvata da se pod kontrolu stavi čitavo Kosovo ubijanjem, zlostavljanjem i zastrašivanjem političkih protivnika, podseća advokat.

On smatra da je etničko čišćenje Kosova od Srba i nealbanaca moralo biti definisano u optužnici kao cilj zajedničkog zločinačkog poduhvata, a ne politička ubistva i stavljanje pod kontrolu čitavog Kosova.

“Međusobna ubistva Albanaca ne treba mnogo da nas interesuju, sem u delu da rasterećuju Srbe i skidaju deo odogoovornosti, jer je međunarodna javnost tvrdila da smo mi odgovorni za sve zločine na Kosovu”, ističe Petronijević.

On smatra da su zaštita i obezbeđivanje svedoka najveći izazov u postupcima protiv bivših komandanata OVK.

“Albanci imaju izraženu selektivost kada su u pitanju srpske žrtve. Vrlo su solidarni kada su u pitanju Srbi kao žrtve i malo njih je spremno da svedoči o ubistvima nekog Srbina, grupe ili srpske porodice. Istovremeno kada su u pitanju njihovi Albanci i njihove porodice, spremni su da svedoče, pa je moguće da će u ovoj varijanti dokazivanje biti za nijansu lakše”, smatra Petronijević.

Izvor