Navaljnom kazna 13.000 dolara zbog vređanja veterana?

Agencija navodi da do danas nije bilo poznato da li će tužilaštvo tražiti i zatvorsku uz novčanu kaznu u ovom slučaju , pošto se kleveta prema ruskom zakonu može kazniti i sa zatvorom do dve godine.

aleksej, navaljni, sud

Sudija je danas saopštio da će presuda biti objavljena u subotu, istog dana kada Navaljni treba da uloži žalbu na izrečenu zatvorsku kaznu u trajanju od gotovo tri godine nakon što je sud ranije presudio da je prekršio uslovno puštanje.

Navaljni je optužen za klevetu veterana koji je prošle godine učestvovao u promotivnom videu koji podržava ustavne reforme kojima ruski predsednik Vladimir Putin može da se kandiduje za još dva mandata u Kremlju nakon 2024. godine ako to želi.

Ruski opozicionar se izrugivao ljudima u videu, nazivajući ih korumpiranim lakejima i izdajinicima, a danas je pred sudom izjavio da njegov komentar nije posebno upućen veteranu i da vlasti ovakvom optužbom žele da naruše njegov ugled i reputaciju, prenosi Rojters.

On je ceo slučaj okarakterisao kao pravnu besmislicu, a odbio je da se izvini veteranu za kojeg je rekao da ga vlasti koriste u političke svrhe.

Najveći broj Rusa veoma poštuje veterane iz Drugog svetskog rata i kritike na njihov račun uglavnom se smatraju društveno neprihvatljivim, navodi agencija.

Izvor