U zemljama regiona u poslednja 24 sata od korone preminulo najmanje 48 osoba

U Hrvatskoj je potvrđeno 68 novih slučajeva zaraze, a 21 osoba je umrla, što je dosad ukupno 5.339 žrtava od početka epidemije.

Od 2.002 aktivna slučaja u Hrvatskoj 951 pacijent je na bolničkom lečenju, a na respiratorima ih je 86.

U Crnoj Gori je između dva epidemiološka preseka prijavljeno devet smrtnih ishoda kovida 19 i još 373 dijagnostifikovana slučaja zaraze.

Od početka pandemije u Crnoj Gori je preminulo ukupno 899 obolelih.

Zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini registrovale su u posljednja 24 sata ukupno 18 smrtnih slučajeva u oba entiteta – 14 u Federaciji BiH i četiri u Republici Srpskoj.

hrvatska, korona, kovid, ljudi, ulica

U FBiH je registrovano 116 novozaraženih, u RS 27, a u Distriktu Brčko potvrđen je samo jedan novi slučaj zaraze korona virusom.

Slovenija : Dozvole putovanja, okupljanja do 10, prodavnice rade

Zabrane putovanja između opština i regiona u Sloveniji su ukinute, sve prodavnice su otvorene, a okupljanja do deset osoba ponovo su dozvoljena nakon što je zemlja prešla na narandžasti nivo ograničenja.

Okupljanja u javnim prostorima bila su do sada dozvoljena porodicama i članovima istog domaćinstva, ali od danas su ograničena na deset osoba, veći događaji ili skupovi i dalje su zabranjeni, a policijski čas od 21 čas do 6.00 ujutru ostaje na snazi, prenosi STA.

I sve prodavnice mogu se otvoriti od danas, pod uslovom da osoblje ima negativan test na korona virus, a moraće biti testirani jednom nedeljno.

Ograničenja su takođe ukinuta u sferi sporta i rekreacije dozvolom za bezkontaktne treninge za pojedince i grupe od najviše deset sportista, a sportski događaji za sada ostaju bez gledalaca, navodi agencija.

Hrvatska: Blaže mere, kafići poslužuju pića i napitke “za van”

U Hrvatskoj su od danas na snazi blaže epidemiološke mere i počinju da rade kafići jer mogu da prodaju pića i napitke “za van”.

Moći će da rade i teretane, fitnes centri i škole stranih jezika, dečje igraonice i radionice, automat klubovi, kasina i kladionice.

Popuštanje mera propraćeno je preciznim epidemiološkim okvirom, pa se tako osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smeju zadržavati na terasama kafića ili ispred njih.

Nije dopušten ni ulazak u kafiće, a osobe koje čekaju isporuku moraju da održavaju rastojanje od dva metra i da koriste maske, a na objekte treba da budu stavljena obaveštenja o epidemiološkim merama.

Na osnovu zahteva županijskih štabova civilne zaštite Istarske i Primorsko-goranske županije, otvaranje kasina, automat klubova i kladionica u tim županijama je odloženo za sedam dana.

Za automat klubove, kasina i kladionice važe epidemiološke mere kao i za trgovine, zavisno od veličine, pa se mora voditi računa o broju ljudi.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je prijavljen 21 smrtni slučaj i 68 novozaraženih osoba korona virusom, a broj aktivnih slučajeva je 2.002.

Među njima je 951 pacijent na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 86 pacijenata.

Od početka epidemije, februara prošle godine, u Hrvatskoj je do danas zabelženo ukupno 237.725 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 5.339 preminulo, ukupno su se oporavile 230.384 osobe od toga 343 u poslednja 24 sata.

Republika Srpska: Oko 10 odsto građana imalo teži oblik korone

Antitela na virus korona u Republici Srpskoj  razvilo je oko 35 odsto ispitanog stanovništva, dok je oko 10 odsto uzorkovanih građana imalo teži oblik oboljenja.

To su podaci prve faze nacionalne studije seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je počela u novembru prošle godine, a značajna je jer daje prvi uvid u prisustvo antitela na virus korona građana.

Prva faza ove studije rađena je metodom slučajnog uzorka na oko 1.800 osoba, a ispitivanje će biti nastavljeno krajem marta ili početkom aprila na uzorku od nekoliko hiljada osoba.

Ispitivanje su radili medicinski fakulteti u Foči i Banjaluci, zajedno s Institutom za javno zdravstvo RS.

U Republici Srpskoj su u poslednja 24 sata prijavljena četiri smrtna slučaja i 27 novozaraženih osoba korona virusom, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje.

Testirano je 346 laboratorijskih uzoraka, a medju novozaraženima je 13 muškaraca i 14 žena od kojih su dve mlađe, 10 srednje i 15 osoba starije životne dobi.

U Bosni i Hercegovini, sa Brčko distriktom, u poslednja 24 sata prijavljeno je 18 smrtnih slučajeva i 116 pozitivnih na korona virus.Testirano je ukupno 1.369 uzoraka

Od početka epidemije u tom entitetu je preminulo 2.583 pacijenata.

U Kotoru epidemiološka situacija teška, ocekuju se nove mere

Epidemiološka situacija u Kotoru i dalje je složena, ali pod kontrolom i danas ili sutra biće donete nove mere, izjavio je danas gradonačelnik Vladimir Jokić.

Građanima Budve i Tivta se preporučuje da ne napuštaju teritoriju opština u kojima žive kako bi se sprečilo širenje korona virusa van teritorija opština.

U ovim opštinama zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom.

Zabranjen je rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima.

Za goste hotela obroci se serviraju u njihovim sobama uz zabranu korišćenja zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju.

Zabranjen je rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga

Dozvoljen je rad službama koje pružaju usluge od javnog interesa a nezamenjiv su uslov života i rada građana, kao i aerodroma u Tivtu.

Za stanovnike Budve i Tivta od danas važi nova mera zabrane napuštanja teritorija tih opština, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Odluka je doneta na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore zbog pogoršane epidemiološke situacije s korona virusom.

Inače, na celoj teritoriji Crne Gore prošle nedelje je uveden policijski čas.

Građani Hrvatske nacionalnosti na spisku za vakcinaciju u Grudama, u Bosni i Hercegovini

Malo mesto Grude u Zapadno-hercegovačkom kantonu BiH postalo je zanimljivo građanima Hrvatske nakon poziva iz tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo da se mogu prijaviti za rusku vakcinu protiv korona virusa po ceni izmedju 25 i 40 konvertibilnih maraka po dozi.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da da je do petka uveče u Grudama bilo prijavljeno više od pet hiljada imena, od kojih su na stotine građani Hrvatske.

“Plaća se apoteci, mi preuzimamo doze za taj dan po planu vakcinisanja i izdajemo račun korisniku. Potrebni su nam samo vaši podaci, i to je to”, rekla je jedna medicinska sestra iz Zavoda za javno zdravlje u Grudama.

“Jesmo, hrabri smo, pioniri smo velikog projekta. Nisu nam verovali, rugali su nam se, brojni su bili skeptični misleći da to da županija (kanton) nalik našoj, preuzima na svoja pleća zadatak koji bi trebalo da napravi država”, ispriccala je jedna doktorka.

Ona je za Slobodnu Dalmaciju rekla da su se iz Hrvatske prijavili uglavnom građani Zagreba.

Dodala je da bi građana Hrvatske verovatno bilo više, ali se nisu snažno reklamirali.

Najavila je da će istim stopama krenuti još jedan kanton u BiH.

Izvor