Srpske luke povećale pretovar robe u 2020. za 10 odsto

Generalni direktor DPT-a firme koja je sa Lukom Dunav otvorila kontejnerski terminal Marko Popović u izjavi za Tanjug ističe da se u Pančevu radi o prvom trimodalnom terminalu u Srbiji, jer u Pančevu kontejneri pretovaruju za vodni, železnički i drumski saobraćaj.

kontejneri, droga, kokain, brod

“To je mogućnost više za tržište Srbije… U prvih godinu dana uspeli smo da razvijemo redovne železničke konekcije ka Luci Rijeka što je posebno važno u vreme pandemije. Tokom decembra prva dva voza su otpremljena iz Luke ka Vuhanu u Kini. To je prva direktna konekcija iz Srbije ka Kini koja bi trebalo tržišno da omogući uslugu koja traje kratko tranzitno vreme od 16-18 dana uz konkurentnu cenu, kaže Popović.

On ističe da je prednost železničkog kontejnerskog transporta to što se njime pokriva veća količina roba uz značajno kraće vreme samog transporta.

Kontejnerski terminal u Luci Dunav aktivan je godinu dana a zbog pandemije efektivno radi šest meseci, i sa više od 6.000 manipulacija za to vreme prevazišao je početna očekivanja. Posebno u decembru kada smo uspeli da napravimo preko 1.700 manipulacija. Uz to opslužili smo 18 vozova, što u uvozu, što u izvozu, kaže Popović.

On naglašava da je cilj da terminal pored luka u regionu, kao što su Rijeka, Kopar i Bar, bude povezan sa centralnom i zapadnom Evropom, a što je izuzetno važno sa aspekta stabilnosti lanaca snabdevanja.

“Cilj za ovu godinu jeste uspostaviti redovnu konekciju ka centralnoevropskim i zapadnoevropskim terminalima”, dodaje Popović.

Komercijalna direktorka Luke Dunav Pančevo Sanja Đurišić rekla je da su luke u Srbiji povećan obim pretovara u pandemijskoj 2020. godini uspele da ostvare, pre svega, dobrom organizacijom i pravovremenim odlukama nadležnog ministarstva.

Dodala je da je Luka Dunav zabeležila pretovar veći od milion tona roba uprkos problema sa pandemijom i razboljevanju zaposlenih.

“Izuzetno smo zadovoljni našim rezultatom. Na nivou Srbije izvoz je prošle godine bio drastično pojačan. Kukuruza je izvezeno oko 3,5 miliona tona, a od toga ukupno oko 2,5 miliona tona Dunavom, rekla je Đurišićeva.

Ona je navela da je za razliku od drumskog transporta, koji je dosta pretrpeo zbog pandemije korona virusa, vodni transport uz pomoć svih domaćih institucija i operatera uspeo da prevaziđe sve poteškoće.

Razvoj kontejnerskog terminala sa DPT-om Luka Dunav planiran je pre pandemije, a tokom pandemije delatnost je bila usmerena na transport železnicom i drumom. Nešto kontejnera došlo je i vodom.

“Veliki izazove je bio otvoriti novi posao i razviti kontejnerski terminal tokom pandemije. Prvi vozovi su krenuli u aprilu. Bili smo skeptični kako će to biti u vreme pandemije, ali se pokazalo da je kontejnerski transport baš u ovom momentu pandemije jedan od adekvatnih načina transporta robe, rekla je Sanja Đurišić.

Pančevo je jedini grad u Srbiji u čijem lučkom području rade četiri lučka operatera jer pored Luke Dunav, tu su i Specijalna luka, NIS i Graneksport.

“Zajedno generišemo velike količine tereta. Mislim da je ovo vrlo značajna oblast, i da će sa razvojem grada i industrije značaj operatera samo jačati, pa u tom pravcu moraju ići i naše razvojne aktivnosti, rekla je ona i navela da su planovi Luke Dunava da se prošire kontejnerski terminal i kej.

Izvor