Evropa: Ministar zdravlja očekuje novi rast obolelih

Prema njegovim rečima, novi soj virusa doprineće povećanju rizika od zaraze, tako da će broj obolelih narednih nedelja postepeno rasti.

unicef, oprema, bolnice,, korona

Na to ukazuje i rastući reproduktivni faktor virusa koji je sada na 1,02, a protiv tog rasta delovaće se mrežom testiranja.

Anšober je naveo i da broj vakcinisanih raste polako, te da je već 150.000 građana revakcinisano, a više od 400.000 su vakcinisani.

Inače, prošle nedelje je broj hospitalizovanih kovid pacijenata opao za 16 odsto, a broj teže obolelih na intenzivnoj nezi za 11 procenata.

Austrija je tek pre nedelju dana popustila mere zaključavanja otvorivši škole, radnje, uslužne delatnosti, ali uz redovno testiranje.

Francuska: Obolelo 16.546, preminulo 167 ljudi

 Francusko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u nedelju zabeleženo 16.546 novih slučajeva kovida, što je pad za oko pet hiljada u odnosu na subotu.

Od korona virusa je preminulo 167 ljudi, pa je ukupan broj preminulih od početka pandemije 81.814, javio je Rojters.

U Francuskoj je do sada zabeleženo skoro 3,5 miliona slučajeva korona virusa.

Britanija: Karantin 14 dana za putnike iz crvenih zona

 Putnici koji od danas stižu u Veliku Britaniju iz bilo koje od 33 zemlje sa “crvene liste” moraće da provedu 14 dana u hotelskom karantinu na osnovu nove mere vlade za zaustavljanje širenja novih sojeva korona virusa, prenosi Rojters.

“Kako se ovaj smrtonosni virus razvija, tako se mora razvijati i naša odbrana. Pravila koja stupaju na snagu ojačaće sistem karantina i obezbediće još jedan nivo zaštite na granicama od novih sojeva”, obrazložio je britanski ministar zdravlja Met Henkok novu odluku, navodi agencija.

Vlada je za početak predvidela 4.963 hotelske sobe koje su rezervisane kao deo “karantinskog paketa“, i ti hoteli će imati vidljivo prisustvo snaga bezbednosti, a još 58.000 soba je u pripravnosti.

Zemlje na crvenoj listi uključuju Južnu Afriku i Brazil ,obe sa registrovanim sojevima virusa koji bi mogle da smanje efikasnost postojećih vakcina, a putnici iz zemalja koje nisu na crvenoj listi biće podvrgnuti karantinu kod kuće na 10 dana i i biće testirani dva puta na kovid-19.

Rojters prenosi da oštrija ograničenja karantina u Britaniji prate i velike novčane kazne i potencijalne zatvorske kazne do 10 godina.

Bugarska: 163 nova slučaja zaraze, umrlo još 16 ljudi

U Bugarskoj su u poslednja 24 sata potvrđena 163 nova slučaja korona virusa, a ukupan broj registrovanih slučajeva zaraze od početka pandemije dostigao je 229.679, objavljeno je na zvaničnom sajtu coronavirus.bg.

Stopa pozitivnosti je 8,8 procenata, navodi agencija BTA.

Trenutno je aktivno 23.135 slučajeva kovoid-19, na bolničkom lečenju je 3.425 pacijenata, a njih 327 je na intenzivnoj nezi.

Prijavljeno je 16 smrtnih slučajeva, a ukupan broj preminulih je 9.624.

Korona virus pobedilo je ukupno 196.920 ljudi.

Izvor