Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji, za raseljene organizovan prevoz

Na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača, kojima je omogućeno da glasaju u 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračka mesta, a građani glasaju za 120 članova novog parlamenta.

Centralna izborna komisija smanjila je broj birača za više od 145.000 na teritoriji KiM, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, što u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.

izbori, na, kim

Od ratnih sukoba na KiM 1999. godine ovo su osmi izbori, a peti koji su raspisani pre isteka mandata parlamenta.

Za učešće se Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini prijavilo 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice – Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora “delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle Kosovske policije i Euleksa”, dok iz Kosovske policije najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.

Autobusi sa interno raseljenima krenuli oko ponoći iz Beograda

Interno raseljena lica krenula su noćas oko ponoći iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Svi ovi građani slažu se da je važno da Srbi izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike u skupštini privremenih prištinskih institucija.

autobusi,raseljeni,izbori, na, kosovu

“Mnogo je bitno da izađemo na izbore, da nas izađe što više”, rekao je Tanjugu Zoran Grujić, rodom iz Peći.

“Nije svejedno da li će nas biti tamo sedamsto ili šest, sedam, deset hiljada ljudi. Mi ćemo dobiti naših deset poslaničkih mesta, ali je to važno i za buduće izbore”, rekao je Grujić, koji smatra da je to obaveza svih ljudi koji imaju pravo glasa na KiM.

Slobodanka Marjanović je rekla da se nadaju da će posle izbora da bude bolje.

“Idem da glasam, očekujem da ćemo da pobedimo”, rekao je Tanjugu Blagoje Nedeljković rodom iz okoline Kosovske Kamenice.

Miodrag Popović je istakao da ide da glasa za Srpsku listu i da očekuje ubedljivu pobedu.

On je dodao da, iako prvi put na izborima neće biti međunarodnih posmatrača misije OEBS-a, ne očekuje manipulacije albanske strane, jer ne misli da bi oni imali koristi od toga.

Osim iz Beograda, Kancelarija za KiM, kao i do sada, organizovala je prevoz raseljenih i iz Kraljeva i Niša.

Oni će glasati na tri punkta na Kosovu i Metohiji.

Izvor