Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji – na severu Srpska lista ubedljiva

“Ovi izbori su održani u posebnim okolnostima, zbog pandemije i mnogih trikova kojim je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda i snagu Srpske liste da se u institucijama u Prištini bori za svoj narod. Jedinstvom i slogom smo osujetili te njihove namere. Želim da zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Direktoru kancelarije za KiM Petru Petkoviću”, rekao je Rakić.

izbori, kim

Predsednik Opštinske izborne komisije Severne Kosovske Mitrovice Slobodan Dimitrijević izjavio je da je izborni dan protekao bez ikakvih problema i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

“Sedam izbornih centara sa 23 biračka mesta zatvorena su tačno u 19 časova. Iako je bilo sumnji da će doći do problema, u saradnji sa policijom i tužilaštvom, sve su te sumnje otklonjene, tako da mogu da kažem da je izborni dan protekao mirno”, rekao je Dimitrijević. On je zahvalio biračima koji su, kako je istakao, izašli u velikom broju, kao i svima koji su učestvovali u ovom izbornom procesu i doprineli da izborni dan prođe bez ijednog incidenta, prenosi Kosovo onlajn.

Najveća izlaznost u Leposaviću

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je večeras da je najveća izlaznost u opštinama gde je većinsko srpsko stanovništvo zabeležena u Leposaviću, u kojem je od 12.482 upisanih birača glasalo 10.419 ili 85,23 odsto.

Na drugom mestu po izlaznosti je Zubin Potok gde je svoju građansko pravo iskoristilo 4.530 upisanih građana ili 81,58 odsto.

I u ostalim opštinama na severu Kosova i Metohije je bila velika izlaznost birača – u Zvečanu je zabeleženo 6.828 glasova ili 81,47 odsto, dok je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici glasačko pravo iskoristilo 12.204 birača ili 69,47 odsto, prenelo je Kosovo onlajn.

U srpskim sredinama južno od reke Ibar izlaznost je takođe veća od proseka na Kosovu.

U Štrpcu je glasalo 6.869 birača ili 56,20 odsto, u Novom Brdu 4.740 glasova ili 51,56 odsto, Gračanici 7.993 ili 40,27 odsto, Ranilugu 2.656 ili 54,75 odsto od ukupnog broja birača, u Partešu 2.208 ili 48,56 odsto i u Klokotu 1.806 upisanih ili 50,28 odsto.

Do 19 sati glasalo 780.000 birača 

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je večeras da je do 19 sati na biralištima na Kosovu i Metohiji glasalo 46,73 odsto birača, odnosno više od 780.000 građana sa pravom glasa. Pravo glasa ima 1.794.862 građana, prenosi Koha. Kako se navodi, u Prištini je do 19 sati glasalo 58 odsto glasača.

Birališta na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 sati.  U biračkom centru u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u severnoj Kosovskoj Mitrovici, biračka mesta zatvorena su tačno u 19.00.

Kako javlja izveštač Tanjuga, vrata škole tada su zatvorena, i samo su glasači koji su se do tog momenta zatekli u školi, mogli da ispune svoje biračko pravo. Nakon zatvaranja birališta, članovi biračkih odbora počeli su prebrojavanje glasačkih listića, nakon čega će oni uz policijsku pratnju, biti otpremljeni u Kosovo Polje, gde se nalazi centar za prebrojavanje glasova CIK-a.

Visoki zvaničnik kosovske Centralne izborne komisije (CIK) potvrdio je da su neka biračka mesta u Prištini ostala bez glasačkih listića i poručio da se glasački listići šalju u centre u kojima nedostaju, prenosi prištinska Koha ditore.

Kako navodi taj medij, reč je o tzv. “uslovnim” biračkim mestima, na kojima mogu da glasaju građani sa pravom glasa, koji iz određenih razloga ne mogu da to učine na svojim glasačkim mestima.

Pokret Samoopredeljenje prethodno je saopštio da na pojedinim biračkim mestima u Prištini nema više glasačkih listića.

Kako prenosi Kosovo onlajn, na biračkom mestu u školi “Faik Konica” u Prištini i dalje je veliki broj ljudi koji žele da glasaju i čekaju da stignu glasački listići.

Mnogi građani, kako se navodi, čekaju i na biračkom mestu u školi “Dardanija” zbog nedostatka glasačkih listića, a neki od njih se iz revolta vraćaju a da nisu glasali, tvrdi Koha.

Prve izlazne ankete: Ubedljivo vođstvo Samoopredeljenja

Prema prelimarnim rezultatima izlaznih anketa, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je najviše glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

Prema podacima izlazne ankete PIPOS-a, koju je objavila televizija Klan Kosova, Samoopredeljenje je osvojilo 41,8 odsto glasova.

Kako se navodi, Demokratska partija Kosova je na drugom mestu sa 16,5 odsto glasova, na trećem je Demokratski savez Kosova sa 15,2 odsto, dok je Alijansa za budućnost Kosova osvojila 7,2 odsto glasova.

Izlazne ankete objavili su i “Albanian post” i Kanal 10 neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta, a prema njihovim rezultatima Samoopredeljenju je pripalo 53 odsto glasova, prenosi prištinski Reporteri.

Prema toj anketi, Demokratska partija Kosova ima 20 odsto glasova, Demokratski savez Kosova 17, a Alijansa za budućnost Kosova sedam odsto glasova.

“Demokratija na delu” do 16 sati glasalo 37,3 odsto glasača

Prema procenama nevladine organizacije “Demokratija na delu”, koja prati vanredne parlamentarne izbore na KiM, do 16 časova glasalo je oko 670.000 ili 37,3 odsto birača.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, u opštinama sa srpskom većinom izlaznost je veća od 50 odsto.

Iz “Demokratije na delu” navode da je naveći procenat izlaznosti, od više od 40 odsto u Prištini i Uroševcu, a najmanji u Prizrenu.

Kako dodaju, postupak glasanja do sada se odvijao nesmetano, ali ne u skladu sa merama protiv korona virusa, prenosi Kosovo onlajn.

izlaznost, srbi

Iz ove NVO navode i da je zabeležen incident u opštini Srbica, gde su dva posmatrača Pokreta Samoopredeljenje boravila na biračkom mestu 2101B/04R, a predsedavajući se usprotivio boravku više osoba u učionici i izbacio jednog od posmatrača.

U ovom slučaju, kako dodaju, reagovala je i policija.

“Do 16:00 sati na 70 odsto biračkih mesta prijavljena je delimična primena mera za sprečavanje širenja kovid-19 tokom glasanja, dok se na 1,0 odsto biračkih mesta ove mere uopšte ne poštuju. Na 41 odsto biračkih mesta zahtev za uklanjanje maske radi identifikacije podnet je samo delimično, dok na 26 odsto biračkih mesta od birača uopšte nije traženo da uklone masku”, navode iz “Demokratije na delu”.

Keljani: Izborni dan protiče mirno, do 16 sati samo dva incidenta

Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je da izborni dan protiče mirno i da nije zabeležen nijedan veći incident koji je vezan za izborni proces, prenosi prištinski Reporteri.

“Kosovska policija je u pogledu bezbednosti tokom izbornog procesa procenila da se do 16 sati proces odvijao mirno, bez problema i bez ikakvog većeg incidenta koji bi ometao sprovođenje izbora”, rekao je Keljani.

Kako je naveo, do 16 časova prijavljena su dva manja incidenta, vezana za izborni proces, prenosi Kosovo onlajn.

“Do sada su pokrenuta dva slučaja vezana za izborni proces, jedan slučaj u Prištini i drugi u Prizrenu, u vezi sa kršenjem tajnosti glasanja. U dogovoru sa tužiocem, slučajevi su obrađivani po redovnom postupku”, rekao je Keljani.

Kako je ranije saopšteno, oko 6.000 policajaca angažovano je da obezbedi nesmetano funkcionisanje izbornog procesa na Kosovu i Metohiji.

Do 15 sati izlaznost 32.43 odsto 

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas da je na vanrednim parlamentarnim izborima do 15 sati glasalo 32,43 odsto, odnosno 553.407 glasača.

Kako je saopšteno, najveća izlaznost je u Zubinom Potoku, gde je glasalo 67 odsto od ukupnog broja glasača, kao i u Zvečanu, gde je glasalo 60 odsto, prenosi Koha.

Kako se navodi, u Prištini je do sada glasalo 39,48 odsto birača. 

Hakeri na sajtu CIK-a postavili reklamu za vijagru

Zvaničan sajt Centralne izborne komisije u Prištini hakovan je danas i na njega je, umesto vesti o glasanju, postavljena reklama za vijagru.

To je postavljeno na engleskoj verziji sajta, dok na albanskom i srpskom jeziku sajt radi bez problema, piše prištinska Koha.

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a CIK je odgovorna za njihovo organizovanje i sprovodenje.

Do 11 sati glasalo 8,34 odsto birača

Centralna izborna komisija saopštila je da je danas do 11 sati na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM glasalo 87.151 glasača, odnosno 8,34 odsto.

Kako se navodi, na prošlim izborima održanim u oktobru 2019. godine, do 11 sati glasalo je oko 175.000 birača, prenosi portal Reporteri.

kosovo,izbori

Pravo glasa ima 1.794.862 glasača, a birališta su otvorena do 19 sati.

Ekipama tv Kraljevo i Pink nije dozvoljeno da pređu Jarinje

Ekipi televizije Kraljevo nije danas dozvoljen prelazak na Kosov preko administrativne linije na Jarinju.

Ekipa regionalne televizije Kraljevo krenula je jutros ka Kosovu kako bi pratila interno raseljene iz Raškog okruga na glasanju, ali je kosovska policijska služba nije propustila, prenosi portal Kosovo onlajn.

Ekipa je zadržana više sati i na kraju nije mogla da pređe administrativnu liniju, a prema rečima novinarke ove televizije, oduzete su im lične karte uz objašnjenje da se čeka odgovor iz Prištine.

Kako odgovor posle više sati iz Prištine nije stigao, na insistiranje članove ekipe vraćene su im lične karte, oprema i oni su se vratili u Kraljevo.

Slično je prošla i ekipa televizije Pink, koja je zaustavljena na administrativnom prelazu.

Kosovska policija ih je neko vreme zadržala na granici i na kraju im nije dozvolila prelazak.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, učestvuje 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa.

Tačijev sin udaljen sa birališta zbog oznaka stranke

Sin bivšeg predsednika privremenih kosovskih instituacija Hašima Tačija, Endrit, udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa “Sloboda ima ime” na majci koju je nosio.

On se na biralištu pojavio sa majkom Lumnije Tači, međutim zbog oznaka je zamoljen da napusti mesto glasanja, piše portal Reporteri.

Vratio se na biralište tek kada je skinuo majicu i zamenio masku.

Kako se navodi, ovo su prvi izbori na kojima je Endrit glasao bez oca koji se nalazi u pritvoru u Hagu, zbog optužbi za ratne zločine.

Zemaj: 95 zdravstvenih inspektora zbog kovid-a nadgleda izbore

Ministar zdravlja pri privremenim institucijama u Prištini Armend Zemaj izjavio je danas da je angažovano 95 zdravstvenih inspektora da nadgledaju da li se mere protiv kovida-19 poštuju prilikom glasanja na vanrednim parlamentarnim izborima.

On je nakon što je glasao rekao da su sve učionice i hale u kojima se glasa pripremljene u skladu sa merama protiv širenja korona virusa i da se nada da će sve proteći regulatorno, prenosi portal Ekonomija online.

Na KiM se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a do sada su glasali lideri svih većih albanskih političkih stranaka – Aljbin Kurti, Vjosa Osmani, Ramuš Haradinaj, Avdulah Hoti, Isa Mustafa, Bedžet Pacoli, a glasali su i supruga bivšeg predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija Lumni Tači i njegov sin Endrit Tači.

izbori, na, kim

Od ratnih sukoba na KiM 1999. godine ovo su osmi izbori, a peti koji su raspisani pre isteka mandata parlamenta.

Za učešće se Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini prijavilo 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice – Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora “delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle Kosovske policije i Euleksa”, dok iz Kosovske policije najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.

Lideri Srpske liste glasali u Kosovskoj Mitrovici

Lideri Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik i nosilac izborne liste Igor Simić, glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

O odluci Prištine i ličnim kartama kad prođe izborna tišina

Rakić je izrazio i zadovoljstvo što su sva biračka mesta otvorena na vreme, jutros u sedam sati, i što glasanje teče bez problema.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što Priština krši prava Srba, jer onima koji imaju Unmikovu ličnu kartu nije dozvoljeno da glasaju, Rakić nije želeo da odgovorom krši izbornu tišinu, koja traje do zatvaranja birališta, budući da su kazne za to rigorozne.

“Danas je izborni dan, ne bismo da kršimo izboru tišinu, jer bi neko pogrešno shvatio odgovor. O tome ću večeras, kada se birališta zatvore”, rekao je Rakić.

Rakić i Simić glasali su nešto posle osam sati u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” u Kosovskoj Mitrovici.

Oni su na glasanje stigli u pratnji članova Srpske liste j velikog broj građana Kosovske Mitrovice.

Leposavić: Glasali Todić i Simić

Gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Todić i Simić su glasali na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo Onlajn.

Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći, veliki broj građana u Leposaviću od samog otvaranja birališta izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

Potpredsednik SL Srđan Popović glasao u Gračanici

Potpredsednik Srpske liste Srđan Popović glasao je jutros na vanrednim parlamentarni izborima na Kosovu i Metohiji.

Popović je glasao u pratnji saradnika na biračkom mestu broj 5 u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, prenosi Kosovo Onlajn.

Na teritoriji opštine Gračanice pravo glasa na vanrednim izborima ima 20.367 birača, a glasa se na 31 biračkom mestu u 15 biračkih centara.

Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Dalibor Jevtić glasao je danas na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Jevtić je glasao na izbornom mestu u Osnovnoj školi “Staja Marković” u Štrpcu, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, svaki izbori su značajni za opstanak Srba na KiM, jer se na svakim izborima pokazuje odlučnost srpskog naroda, kao i namera da se zaštite institucionalno.

“Pokazujemo ne samo da ne odustajemo, već i da nas u budućnosti bude više”, rekao je Jevtić.

On je dodao da očekuje da izbori proteknu u najboljem redu i kada je reč o primeni mera zaštite protiv KOVID-19, ali i u bezbednosnom smislu.

Autobusi sa interno raseljenima krenuli oko ponoći iz Beograda

Interno raseljena lica krenula su noćas oko ponoći iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Svi ovi građani slažu se da je važno da Srbi izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike u skupštini privremenih prištinskih institucija.

autobusi,raseljeni,izbori, na, kosovu

“Mnogo je bitno da izađemo na izbore, da nas izađe što više”, rekao je Tanjugu Zoran Grujić, rodom iz Peći.

Stiglo 30 autobusa iz centralne Srbije

Više od 30 autobusa iz centralne Srbije sa raseljenim licima stiglo je danas na Kosovo, piše portal Ekonomija online.

Kako se navodi, autobusi su vozili u Leposavić, Zvečan i Mitrovicu, prenosi Kljan Kosova.

“Nije svejedno da li će nas biti tamo sedamsto ili šest, sedam, deset hiljada ljudi. Mi ćemo dobiti naših deset poslaničkih mesta, ali je to važno i za buduće izbore”, rekao je Grujić, koji smatra da je to obaveza svih ljudi koji imaju pravo glasa na KiM.

Slobodanka Marjanović je rekla da se nadaju da će posle izbora da bude bolje.

“Idem da glasam, očekujem da ćemo da pobedimo”, rekao je Tanjugu Blagoje Nedeljković rodom iz okoline Kosovske Kamenice.

Miodrag Popović je istakao da ide da glasa za Srpsku listu i da očekuje ubedljivu pobedu.

On je dodao da, iako prvi put na izborima neće biti međunarodnih posmatrača misije OEBS-a, ne očekuje manipulacije albanske strane, jer ne misli da bi oni imali koristi od toga.

Osim iz Beograda, Kancelarija za KiM, kao i do sada, organizovala je prevoz raseljenih i iz Kraljeva i Niša.

Izvor