Evropa: U Nemačkoj 6.114 novozaraženih, umrlo još 218 ljudi

nemačka,, korona

Od KOVID-19 umrlo je još 218 ljudi, a od početka pandemije ukupan broj preminulih je 64.960, prenosi Rojters.

Italija: Zaraza stagnira, nastavlja se vakcinacija

U Italiji epidemiološka situacija je stabilna i broj novozaraženih i preminulih od kovida19 je bez većih promena iz dana u dan, piše agencija Agi.

U poslednja 24 sata preminulo je 311 osoba od zaraze korona virusom, a među skoro 300.000 testiranih, pet odsto je zaraženo, ukupno u jednom danu 13.532.

Po pravilu prema kojem svakih 15 dana se ocenjuje epidemiološko stanje u regijama i na osnovu analize dvosedmičnih podataka menjaju se anti-kovid mere, od danas regija Sicilija koja je bila u takozvanoj “crvenoj zoni”, visokog rizika i strogih mera, prelazi u “žutu grupu”, to jest područja sa blažim ograničenjima.

U grupi “narandžastih” sa srednje teško epidemiološkom situacijom je pet od 20 italijanskih regija i jedna autonomna pokrajina.

Vladin naučno-tehnički komitet, koji prati i analizira epidemiološku situaciju, preporučio je da se u oblastima gde se širi novi soj korona virusa, engleski, brazilski i južno-afrički, škole preventivno zatvore.

Na celoj nacionalnoj teritoriji nastavlja se vakcinacija stanovništva protiv zaraze.

Do sada je vakcinisano 2,9 miliona osoba, revakcinisano je milion i 279.000.

Na Siciliji, gde je utvrđeno da su u grupi osoba koje imaju prioritet za vakcinaciju, lek primili i oni koji na to još nisu imali pravo, zahvaljujući vezama, poznanstvima i mitu, regionalna zdravstvena ustanova je naredila da takve osobe ne dobiju drugu dozu leka, a njihov identitet je utvrđen na osnovu spiska osoba koje trebaju da se revakcinišu i koje je zaplenila policija.

Izvor