Senat oslobodio Trampa krivice za podsticanje pobune

Za opoziv Tampa glasalo je svih 50 senatora iz Demokratske stranke i sedam republikanaca, a protiv su bila preostala 43 senatora iz Republikanske stranke, preneo je Bi-Bi-Si.

tramp,senat,sudjenje

Na taj način su potvrđene prognoze, jer je za opoziv predsednika neophodna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da je zahtev demokrata trebalo da podrži 17 republikanskih senatora.

Današnji dan u Senatu je bio dosta haotičan, jer su senatori najpre većinom glasova odlučili da pozovu i svedoke koji bi potvrdili Trampovu krivicu, čime bi suđenje bilo produženo.

Nakon toga su se ipak predomislili i dogovorili su se da preskoče iskaze svedoka, pa su usledili završni argumenti dve strane, a potom i glasanje.

Tramp: Suđenje lov na veštice, nastavljam put

Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da je suđenje za opoziv u Senatu koje je okončano njegovim oslobađanjem, još jedna faza “najvećeg lova na veštice u istoriji” Sjedinjenih Američkih Država.

“Ovo je tužan komentar našeg vremena kada je jednoj političkoj partiji u Americi data slobodna mogućnost da ocrni vladavinu prava, pretvori pravosuđe u sredstvo političke osvete i progoni, ucenjuje sve one koji misle drugačije”, naveo je Tramp u saopštenju posle odluke Senata da ga oslobodi optužbi za podsticanje nasilja njegovih pristalica, u drugom suđenju za opoziv.

Tramp je zahvalio svom pravnom timu i svim senatorima i članovima Kongresa koji su “ponosno” branili Ustav i svete pravne principe, prenosi Bi-Bi-Si.

Osvrnuo se i na budućnost pošto posle odluke Senata može da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima 2024. godine. “Naš istorijski, patriotski i lep pokret Učinimo Ameriku ponovo velikom je tek počeo. U predstojećim mesecima mnogo toga imam da podelim sa vama i radujem se nastavku našeg neverovatnog zajedničkog puta da ostvarimo američku izuzetnost za sve naše ljude”, zaključio je Tramp.

Izvor