Produženo suđenje Trampu

Za odluku je glasalo svih 50 demokrata i petoro senatora iz Republikanske stranke, preneo je Glas Amerike.

Bio je to iznenađujući obrt, budući da se očekivalo da Senat danas sasluša završne argumente obe strane i da potom tokom večeri glasa o tome da li će osuditi ili osloboditi Trampa.

tramp,senat,sudjenje

Odluka o pozivanju svedoka znači da će se suđenje nastaviti još najmanje tokom sledeće nedelje, a koliko tačno zavisiće od broja pozvanih.

Demokratski kongresmen Džejmi Raskin rekao je da želi da čuje svedočenje republikanske članice kongresa Džejmi Herere Batler.

Ona je, naime, rekla da joj je vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti kazao da je Tramp izrazio simpatije i divljenje prema rulji za vreme telefonskog razgovor koji su vodili tokom napada na Kapitol.

Kako je istakla, Makarti je tada zvao Trampa i rekao mu da pozove svoje pristalice da se povuku iz Kongresa, na šta mu je predsednik odgovorio da su njegove pristalice “više uznemirene” zbog izbornog poraza nego republikanski članovi Kongresa.

Za to vreme, republikanski lider u Senatu Mič Mekonel je stavio do znanja da će glasati za oslobađanje Trampa, što će sigurno uticati na druge republikanske senatore.

Očekuje se da će svih 50 demokrata u Senatu osuditi bivšeg predsednika, ali i dalje se čini da je oslobađajuća presuda izvesna, jer u ovom trenutku nema 17 republikanaca koji bi im se pridružili, što je neophodno za dvotrećinsku većinu.

Izvor