Gradska biblioteka u Subotici dobila čitaonicu za 21. vek

Gradska biblioteka u Subotici u februaru i martu organizuje online izdanje 13. kviza za podsticanje ljubavi prema knjizi u osnovnim školama pod nazivom “Čitam i skitam”, a 2. aprila, na Međunarodni dan knjige za decu, biće dodeljene i nagrade. Slogan ovogodišnjeg kviza je “Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi”.

gradska, biblioteka, sub

“Želimo deci pojasniti koliko je drvo važno u našem životu. Ono je bitno za ekologiju, za naše zdravlje zbog kiseonika koji proizvodi, za razne predmete koje od njega pravimo, a među kojima su i knjige koje čitamo” objašnjava Bernadica Ivanković, viša diplomirana bibliotekarka u Gradskoj biblioteci u Subotici, zbog čega je drveće tema ovogodišnjeg kviza “Čitam i skitam”.

Uprkos pandemiji, Gradska biblioteka u Subotici uspela je da ostvari projekat o kome su prethodne generacije sanjale. Krajem 2020. završena je nova čitaonica u čiju izgradnju i opremanje po standardima bibliotekarstva za 21. vek je Fondacija “Betlen Gabor”, posredstvom Vlade Mađarske i Mađarskog nacionalnog saveta, investirala 600.000 evra.

“Istraživači zavičajne istorije Subotice, kao i oni koji rade doktorske disertacije, master radove, posebne separate… zahvaljujući novoj, savremenoj čitaonici dobili su poseban, izdvojen prostor gde na miru mogu da se posvete naučno- istraživačkim poslovima. Pored toga, ovo ulaganje je obezbedilo i sve potrebne uslove za obavljanje digitalizacije, veoma važnog posla za bibliotekarstvo 21. veka”, kaže Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke u Subotici.

Već je gotov i projekat na osnovu koga će, povodom 130 godina rada gradske biblioteke, biti obnovljena i fasada zgrade čiji ulaz krase omiljeni Atlasi. Sa ciljem da za to obezbedi finansijsku podršku, Gradska biblioteka se već obratila i Ministarstvu kulture Srbije i Vladi Mađarske.

“Mi smo predvideli najpre temeljnu rekonstrukciju čeonog dela fasade, kasnije i dva bočna dela, a imamo ambiciju da, ukoliko to bude moguće, uradimo i rekonstrukciju krova zgrade. Nadamo se da ćemo dobiti podršku za ostvarenje tih planova”, kaže Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke u Subotici.

biblioteka, 2,, citaonica, subotica

Zgrada Biblioteke u Subotici, koja je izgrađena 1896. godine po projektu arhitekte Ferenca Rajhla, ukras je glavnog trga u Subotici i jedan od simbola grada, koji je dugovečniji i od Gradske kuće i od subotičke sinagoge.

Zahvaljujući obnovi, najstarija ustanova kulture u Subotici, očuvaće lepotu i duh prošlosti, ali će steći i sve prednosti koje donosi bibliotekarstvo 21. veka.

Izvor