Talas vinogradarstva u Riđici

“Naša prednost je isključivo zemljište, dovoljan broj sunčanih dana, ali i to što se naše vinogorje nalazi na Telečkoj visoravni. Ovde se vekovima gaji grožđe, a mi imamo zasade na pacelama loze koje su davale vrhunska vina, pa tu nema greške. Ovaj sivi pesak daje vinima lepršavost, voćnost i ima prijatne kiseline, pa nikoga ne postavlja ravnodušnim”, kazao je Dragoljub Mitrović, Udruženje malih vinara Riđičkog vinogorja.

grozdje, berba, vino, vinograd, loza, lorenzo, ranuzzi, unsplash

Kvalitet je opravdao očekivanja kupaca koji zbog dobrog vina dolaze u Riđicu iz svih krajeva Vojvodine.

“Trenutno imam 90 ari u rodu i 40 ari mladog zasada, polako se širim. Desetak godina sam u svemu ovome, a stekao sam poverenje od kupaca, pa dolaze ludi iz okoline, Novog Sada i dalje, pa kupuju vina sa kućnog praga koja su oko dva evra za litar. Stalno se kupci vraćaju, što je dobro. Ovo što držim u ruci je Frankovka, od koje pravim Roze i Ružicu. Imam Rizlig, a od crnog Kaberne sovinjon”, dodao je Mitrović.

“Mislim da Riđica ima potencijal da postane pravo malo vinsko selo poput onih kojih ima u susednoj Mađarskoj. Svaka kuća da trebalo bi da ima malu degustacionu salu, primaće sobe za goste ili dnevnu sobu“, rekla je Mirjana Maksimović, somelijer.

Talas vinogradarstva u Riđici aktuelan je poslednjih desetak godina, pa se i od tada broj čokota utrostručio. Mnogo se radilo na kvalitetu koji daje smeđi i crni pesak, a ono što su planovi malih vinogradara je unapređenje kapaciteta proizvodnje i novi zasadi.

Izvor