Svet: U Brazilu više od 54 hiljade novozaraženih, u Kini 12 novih slučajeva, nema lokalnog prenosa

Od poslednjeg preseka preminuo je još 1.351 zaraženih korona virusom, prenosi agencija Rojters.

brazil, vakcina

U Brazilu je od početka pandemije zaraženo više od 9,7 miliona ljudi, a preminulo je više od 236 hiljada obolelih.

Ministarstvo zdravlja danas je najavilo da planira da do kraja godine svi stanovnici Brazila budu vakcinisani protiv korona virusa i da pregovara sa nekoliko proizvođača vakcina kako bi obezbedili dovoljnu količinu.

Meksiko: Više od 10.500 novozaraženih, umrle 1.474 osobe

Meksičko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđeno 10.677 novih slučajeva korona virusa, a da su još 1.474 osobe umrle od posldica te infekcije.

U Meksiku je od početka pandemije potvrđeno 1.968.566 slučajeva korona virusa, a umrlo je 171.234 osobe, prenosi Rojters.

Meksiko je po broju umrlih od korona virusa na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

Vlasti su ranije saopštile da je stvarni broj zaraženih i umrlih verovatno znatno veći od zvaničnih podataka zbog malog broja testiranih.

Kina: 12 novih slučajeva Kovid 19, nema lokalnog prenosa

Kina je tokom proteklog dana registrovala 12 novih slučajeva kovid-19, ali nije reč o lokalnom prenošenju infekcije, saopštile su kineske vlasti.

Državna zdravstvena komisija saopštila je danas da su svi novi slučajevi zaražavanja poreklom iz inostranstva, a da ima i osam novih asimptomatskih infekcija, koje Kina ne svrstava u potvrđene slučajeve kovid-19, prenosi Rojters.

Agencija navodi da današnji podaci pokazuju da je Kina uspela efikasno da suzbije poslednji talas infekcija i izbegne masovno širenje kovid-19 u zemlji.

Kina je zabeležila veliki porast bolesti u januaru, kada se u provinciji Hebej, koja okružuje Peking, pojavilo novo žarište korona virusa.

Bolest se tada proširila na severoistočne provincije Hejlungđang i Đilin što je prouzrokovalo najgoru epidemiju u zemlji od marta 2020. godine, a vlasti su uvele stroge mere, uključujući karantin za najgore pogođene oblasti kako bi se suzbilo širenje virusa.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva kovid-19 od početka panademije u Kini iznosi 89.748, a broj preminulih od posledica bolesti je nepromenjen i iznosi 4.636, navodi agencija.

Novo zaključavanje u Melburnu, Australijan open bez publike

Drugi najmnogoljudniji grad u Australiji, Melburn, uvešće petodnevno brzo zaključavanje zbog korona virusa, a veći deo teniskog turnira Australijan open održaće se bez prisustva publike, javlja Rojters.

U najnovijem žarištu kovid-19, u karantinskom hotelu u Melburnu, uglavnom gradu australijske države Viktorija, registrovano je 13 novih slučajeva od juče u ponoć, a vlasti žure da zaustave širenje virusa, za koji je potvrđeno da se radi o zaraznijem britanskom soju, prenosi Rojters.

Premijer Viktorije Denijel Endruz najavio je zaključavanje u državi od danas u ponoć, kojim se zabranjuju javna okupljanja, kućne zabave, venčanja i verska okupljanja.

Upitan o Otvorenom prvenstvu Australije, koje traje do 21. februara, premijer je rekao da se grend slem turnir smatra radnim prostorom za koji važe nova ograničenja, navodi agencija.

“Nema navijača. Nema gužve.Samo minimalan broj osoblja da bi se bezbedno radilo. Ovi ljudi su u osnovi na svom radnom mestu”, poručio je Endruz.

Događaj je već bio ograničen na prisustvo publike od 50 odsto od uobičajenog kapaciteta, što je ukupno oko 30 000 posetilaca, a oni koji su već kupili karte dobiće povraćaj novca.

Australijan open“, jedan od četiri grend slem turnira u teniskom sportu, bio je odložen za tri nedelje, a počeo je tek nakon što je više od 1.000 igrača i pomoćnog osoblja prošlo 14 dana karantina, navodi Rojters.

Izvor